Same-sex marriage bill: Ομόφυλα ζευγάρια & Γαλάζια διαζύγια σήμερα στη Βουλή!! Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν!!

Same-sex marriage bill / Ομόφυλα ζευγάρια & Γαλάζια διαζύγια σήμερα στη Βουλή!! Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν!!

Same-sex marriage bill: Ομόφυλα ζευγάρια & Γαλάζια διαζύγια σήμερα στη Βουλή!! Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν!!

Same-sex marriage bill: Ομόφυλα ζευγάρια & Γαλάζια διαζύγια σήμερα στη Βουλή!! Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν!!

Η ώρα της κρίσης για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει προκαλέσει διχασμό και αναταραχή στη ΝΔ και αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει έρθει, και στο παρασκήνιο, μέχρι την τελευταία στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη, προκειμένου να ανιχνευτούν γαλάζιοι «προβληματισμένοι» που μέχρι σήμερα πέρασαν κάτω από τα «ραντάρ», και μπορεί να κατευθυνθούν είτε στην καταψήφιση είτε το πιθανότερο, στην αποχή, πιεζόμενοι από τους ψηφοφόρους τους αλλά και από την εκκλησία.

Όλοι στην κυβερνητική παράταξη αναμένουν την τοποθέτηση στην οποία θα προβεί από του βήματος της βουλής σήμερα το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει την κάθετη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο. Παρ ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχει προεξοφληθεί ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα είναι έντονα επικριτική και δεν θα περιοριστεί σε τεχνητά ζητήματα του νομοσχεδίου αλλά θα αφορά σημαντικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, έχει σημασία η δοσολογία, η ένταση αλλά και η έκταση της κριτικής που θα αρθρώσει.

Και έχει σημασία, τόσο για το γενικότερο εσωκομματικό κλίμα, όσο όμως και για τον βαθμό επηρεασμού, αν υπάρξει, και άλλων προβληματισμένων βουλευτών, πλην όσων συμμερίζονται πλήρως τις απόψεις του, κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει καταθέσει δημόσια τη διαφωνία του για μία σειρά από ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως πχ τα ελληνοτουρκικά, το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κα, θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι κόντρα στο ιδεολογικό “DNA» της ΝΔ και ότι αποτελεί άλλη μία ένδειξη της ιδεολογικής μετατόπισης που έχει κάνει επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη, το κόμμα του οποίου ηγήθηκε.

Τη συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και θα έχει ενδιαφέρον αν και πως θα επιλέξει να τοποθετηθεί επί όσων θα καταθέσει νωρίτερα ο Αντ. Σαμαράς.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι το πολυήμερο «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές έχει φέρει αποτέλεσμα και πολλοί από όσους είχαν αρχικώς ενστάσεις, τελικώς θα το υπερψηφίσουν.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ανεβάζουν τον αριθμό των γαλάζιων θετικών ψήφων ακόμα και στις 120, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση, ο πήχης θα είναι στους 100 βουλευτές.

Εκτιμούν, δε, ότι πλην του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος θα απέχει από την ψηφοφορία (σ.σ. με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου) και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θ. Πλεύρη που αποσαφήνισε χθες ότι θα απέχει για να μην προκαλέσει πρόβλημα στη ΝΔ, δεν θα υπάρξουν άλλοι υπουργοί που θα πάνε κόντρα στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Το φλέγον ερώτημα, ωστόσο, είναι αν και πόσοι υφυπουργοί θα επιλέξουν να απέχουν και φυσικά ποιο θα είναι το άθροισμα των γαλάζιων βουλευτών που είτε θα καταψηφίσουν, είτε θα απουσιάζουν από την ψηφοφορία, διότι από αυτό θα εξαχθεί το βασικό πολιτικό συμπέρασμα για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χθες, ανέβηκε στο βήμα της βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μιλτ. Χρυσομάλλης, ο οποίος και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Όχι» έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα πουν και οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Άννα Καραμανλή, Βασίλης Γιόγιακας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Θανάσης Δαβάκης, Δημ. Κούβελας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιώργος Καρασμάνης και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Προς την αποχή φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου, Αγγ. Συρίγος, Γιώργ. Γεωργαντάς, Δημ. Μαρκόπουλος, Χρ. Κέλλας, Διονύσης Ακτύπης, Λάκης Βασιλειάδης, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Χρήστος Μπουκώρος, Σπύρος Κουλκουδίνας και Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, εξάλλου, έχουν αποφύγει να διευκρινίσουν αν θα κινηθούν στο «όχι» ή στην αποχή, οι Γιώργος Βλάχος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Καββαδάς κα.