Scenarios for the elections: Τα "εμβόλια" απομακρύνουν τις εκλογές του Μαΐου!! «Τελευταία ευκαιρία» αναζητά ο Μητσοτάκης!!

Τα εμβόλια «καίνε» τις εκλογές του Μαΐου!! Το βασικό σενάριο (σ.σ για εκλογές) στο Μαξίμου λέει Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, μιας και θα είναι διπλ

Scenarios for the elections: Τα "εμβόλια" απομακρύνουν τις εκλογές του Μαΐου!! «Τελευταία ευκαιρία» αναζητά ο Μητσοτάκης!!
Scenarios for the elections: Τα "εμβόλια" απομακρύνουν τις εκλογές του Μαΐου!! «Τελευταία ευκαιρία» αναζητά ο Μητσοτάκης!!
i-card

Τα εμβόλια «καίνε» τις εκλογές του Μαΐου!! Το βασικό σενάριο (σ.σ για εκλογές) στο Μαξίμου λέει Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, μιας και θα είναι διπλές (σ.σ. οι πρώτες με απλή και οι δεύτερες με ενισχυμένη)......

Η εξοργιστική καθυστέρηση των εμβολίων που δεν θα επιφέρουν ανοσία του πληθυσμού πριν τον προσεχή χειμώνα και η μετάλλαξη του ιού «διώχνουν» από το τραπέζι τα σχέδια για πρόωρες εκλογές και καθιστούν πιθανότερο πλέον έναν σχεδιασμό από το Μαξίμου για εξάντληση της τετραετίας.

Με κοινή πλέον παραδοχή ότι έως το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο να έχει εμβολιαστεί πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, τα σενάρια για πρόωρες κάλπες που βρίσκονταν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου… «κατεβαίνουν» από αυτό!!

Ωστόσο αυτό το σενάριο προϋποθέτει μια καλή τουριστική περίοδο. Υπενθυμίζεται το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 31,3 εκ. τουρίστες, μόνιμους κατοίκους άλλων χωρών («Μη Κάτοικοι»), και εισέπραξε σχεδόν 17,8 δισ. ευρώ. Ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 ήταν: 6, 1 εκατ. τουρίστες και 3,5 δισ. ευρώ έσοδα. Δηλαδή, πλήρης κατάρρευση!!

Από την στιγμή που ο στόχος του 30% τουριστικού τζίρου για το 2020 σε σχέση με το 2019, σε καμία περίπτωση, δεν επετεύχθη (σ.σ. ήταν στο 19,6%), με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος του 50-60% (σ.σ. 9-10,5 δισ. ευρώ) για το 2021.

O κρίσιμος παράγοντας του τουρισμού

Ακόμη, όμως και μια τέτοια απόδοση του ελληνικού τουρισμού για το επόμενο έτος, θα αφήσει πολλούς, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, δυσαρεστημένους.

Γιατί, βεβαίως, δεν είναι μόνο ο τουρισμός.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ με κύριους ωφελημένους το εμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές και την ψυχαγωγία. Δηλαδή, ένα σημαντικό τμήμα (σ.σ. από 27,5% έως 33,1%) της οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ) της χώρας.

Είναι κάτι που, σε καμία περίπτωση, δεν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του:

Να πάνε, δηλαδή, σε εκλογές με δυσαρεστημένους εκατομμύρια εργαζόμενους.

Φθινόπωρο αλλά με δυσμενέστερους όρους

Ωστόσο, υπό το φως των νέων εξελίξεων, δηλαδή, των σημαντικών καθυστερήσεων στο εμβόλιο, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να «κάψει» το σενάριο του Μαΐου και να πάει με δυσμενέστερους όρους σε εκλογές το φθινόπωρο.

Κι αυτό όμως δεν είναι σίγουρο, καθώς, όπως λέει έμπειρος, «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός, «άμα καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι». Γιατί, αν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις στο εμβόλιο και αν, όπως πέρυσι, μέσα στον πανικό της η κυβέρνηση ανοίξει και φέτος τον τουρισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Η τελευταία ευκαιρία Μητσοτάκη πριν το Μνημόνιο του 2022

Πάντως, η δημοσιονομική  χαλάρωση σε σχέση με το έλλειμμα μέχρι 3% και το χρέος μέχρι 100%, με τις καλύτερες των προβλέψεων, δεν αναμένεται να παραταθεί πέραν του τέλους του 2021. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, από τον Ιανουάριο του 2021 θα μπει ξανά σε επιτήρηση. Δηλαδή, ένα νέο Μνημόνιο.

Άρα, το φθινόπωρο θα είναι η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού να ξεφύγει από την οικονομική πανδημία που έρχεται.... Και, βεβαίως, από ένα νέο Μνημόνιο.....

Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον φαίνεται να επικρατεί πλήρως η άποψη για πολιτικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη του την εξάντληση της τετραετίας, παρά τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και τις κοινωνικές εντάσεις που μοιραία αυτή θα επιφέρει.