SYRIZA Alexis Tsipras: Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός - Είστε σε πανικό

SYRIZA Alexis Tsipras: Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός - Είστε σε πανικό

O Kυρ. Μητσοτάκης μίλησε λίγο νωρίτερα α στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πρόστιμο των 100€, τον οποίο βάπτισε αναγκαίο μέτρο - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας την ολική μεταστροφή Μητσοτάκη που μέχρι πρότινος ξόρκιζε την υποχρεωτικότητα, ενώ χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και τιμωρητικό

Σε παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών προέβη ο  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας. «Έδειξε με το δάχτυλο» τους ηλικιωμένους, προσάπτοντάς τους χαμηλή προσέλευση στον εμβολιασμό, και αυτοδικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» - διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, σημειώνοντας με έμφαση τόσο την οβιδιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης, που διά του ιδίου του πρωθυπουργού πριν λίγες μόλις μέρες δήλωνε κατά της υποχρεωτικότητας, όσο και ότι το τιμωρητικό μέτρο δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας. Ασκησε δε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό επειδή δεν ενισχύει, αυτή την κρίσιμη ώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

Επικαλέστηκε τη μετάλλαξη Όμικρον ο Κυρ. Μητσοτάκης - «Προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναγκαία» τη χθεσινή του απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, λέγοντας ότι  «επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους». «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης "Ο"» υποστήριξε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα [!] και η αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια... εξομολογήθηκε ότι «από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό», πριν περάσει στην επίθεση συμπληρώνοντας «...αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

Έδειξε με το δάχτυλο» τους ηλικιωμένους
«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης "Ο". Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α' δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Βάφτισε το πρόστιμο «αντίτιμο υγείας» - «Είναι μικρότερο απ'ό,τι στην Αυστρία και την Ιταλία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» έθεσε μόνος του το ερώτημα ο Κυρ. Μητσοτάκης, και απάντησε με ωραιοποιημένη εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνησή του: «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ' οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για το AIDS. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα υπάρξει «αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους».

Οι αρχικές ανακοινώσεις
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60. Σε περίπτωση που κάποιος που ανήκει στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου για την πρώτη δόση, τότε θα βαρύνεται με 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα, που θα επικυρώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται «προς την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση αυτή χαρακτήρισε «σαμποτέρ του εμβολιασμού» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ζήτησε να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό. «Να πείσουμε για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χθες, Τρίτη, με την ΠΟΕΔΗΝ