SYRIZA Alexis Tsipras: Δεν είστε πολιτικά αθώος - Συκοφαντήσατε ανθρώπους και εξευτελίσατε τη δικαιοσύνη

SYRIZA Alexis Tsipras /Θα το πάμε μέχρι τέλους γιατί θέλουμε να επιστρέψει το κράτος δικαίου η δικαιοσύνη και η διαφάνεια τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του

SYRIZA Alexis Tsipras: Δεν είστε πολιτικά αθώος - Συκοφαντήσατε ανθρώπους και εξευτελίσατε τη δικαιοσύνη

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «αμετανόητο» για τα όσα είπε νωρίτερα σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. «Να δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αντί να απολογηθείτε τους εξαπατάτε πάλι με υποσχέσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας.

«Ούτε οι βουλευτές σας δεν σας πιστεύουν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσοι θέλουν προοδευτική κυβέρνηση να αποκλείσουν ρητά από τώρα συνεργασία με τη ΝΔ και Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμετανόητος ο Μητσοτάκης

«Είστε αμετανόητος. Πάλι ήρθατε εδώ να βγάλετε ετυμηγορία. Εσείς μιλήσατε για συμμορίτες, δολοφόνους, υπόκοσμο. Ο κύριος Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη. Εγώ δεν είπα ότι κανείς είναι ένοχος μέχρι να αποδείξει η ενοχή τους. Είχα πει από την αρχή ότι εύχομαι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Συνεχίζετε τα παιχνίδια με την δικαιοσύνη. Μυαλό δεν βάλατε. Ο Παπαγγελόπουλος θα κριθεί από τη δικαιοσύνη, μέχρι τότε είναι αθώος. Δεν θα τον καταδικάστε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είστε σοβαρός; Είστε πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είστε αθώος πολιτικά, συκοφαντήσατε ανθρώπους, εξευτελίσατε τη δικαιοσύνη. Επιμένετε αγνοώντας το τελεσίδικο βούλευμα ότι δεν υπήρχε σκευωρία».

Απαντώντας στην ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φράση «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να επιστρέψει το κράτος δικαίου η δικαιοσύνη και η διαφάνεια».

Παράγοντας πολιτικής αστάθειας ο πρωθυπουργός

«Σας είπα ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Θελήσατε να ανοίξετε πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψετε την απλή αναλογική. Τώρα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεν είναι τόσο εύκολο να καεί η απλή αναλογική. Όταν είδατε αυτό, αρχίσατε να μιλάτε για δεύτερες και τρίτες κάλπες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.

Όσο για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ. Γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος.

Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους».

Η διπλή εξαπάτηση στους συνταξιούχους

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού προς τους συνταξιούχους, κάνοντας λόγο για δεύτερη απάτη του πρωθυπουργού. «Δεν ντρέπεστε; Έρχεστε ξανά να τους εξαπατήσετε. Τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά. Τώρα δίνετε πάλι υποσχέσεις, ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Ποιος σας πιστεύει ότι θα πάτε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Λέτε το ένα ψέματα μετά το άλλο».

Σέβεστε την δικαιοσύνη; Αποδείξτε το. Τώρα να δοθούν τα αναδρομικά. Βγείτε και πείτε από τον επόμενο μήνα, ότι θα δώσετε τα αναδρομικά που χρωστάτε. Έτσι έχετε μάθει. Διαρκώς με το ψέμα και την εξαπάτηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ντύθηκε ΚΚΕ σήμερα. «Είπατε ότι δώσατε μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό, ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Έχετε κάνει νόμο του δίκιο του εργοδότη».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της δευτερολογίας:

    Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους όταν μιλούσατε για ψίχουλα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα. Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάναμε τη 13η σύνταξη και υποσχεθήκατε ότι θα την διατηρήσετε, αλλά δώσατε τα χρήματα 1 δισ. Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
    Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
    Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι κάναν προσφυγή.
    Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
    Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
    Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.
    Αντί να απολογηθείτε για την απάτη στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και να πείτε θα το αποκαταστήσω, να δοθούν τώρα τα αναδρομικά, έρχεστε ακόμα μία φορά να τους εξαπατήσετε.
    Ποιος σας πιστεύει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας; Ούτε οι βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή αστάθεια τη χώρα και λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο.
    Είπατε ότι δώσατε αύξηση του κατώτατου μισθού όταν ως κυβέρνηση επί Σαμαρά ψηφίσατε νόμο για να πάει ο κατώτατος στα 586 ευρώ.
    Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και 27% τον υποκατώτατο, χωρίς να υπάρχει τότε ακρίβεια και πληθωρισμός. Τότε υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και τι κάνατε; Δύο χρόνια τίποτα και μετά αύξηση 9% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.
    Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώνεται κατά 18% και για τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;
    Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, τις κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ φτιάχνοντας μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας.
    Οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι είναι εργαζόμενοι, δεν είναι παιδιά. Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα. Όλη η Ευρώπη θεσπίζει πλαίσιο για μισθωτή εργασία, εσείς τους κάνετε ελεύθερους επαγγελματίες.
    Επί των ημερών μας μειώθηκε η ανεργία 10% και μας λέγατε καταστρέφουμε τη χώρα, τώρα μειώθηκε 5% και πανηγυρίζετε. Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;
    Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι επαναφέρουμε όσες φιλεργατικές ρυθμίσεις ξηλώσατε, αλλά θα διευρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τος μισθούς, θα θεσπίσουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι.
    Δεν είπατε κουβέντα για την στεγαστική κρίση. Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια.
    Όταν από την Κομισιόν σας επισήμαναν το πρόβλημα και από τα 28 δισ. Του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνετε 1,3 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. , στην Ισπανία 1 δισ. Ευρώ.
    Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρίες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά.
    Για αυτό και εξαγγείλαμε την αύξηση των επιδομάτων ώστε 150.000 νοικοκυριά νέων ανθρώπων να έχουν επίδομα ως 350 ευρώ το μήνα αν έχει δύο παιδιά. Και παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει αυτό με το AirBnB.
    Τι θα κάνετε με την ακρίβεια; Άλλη μία πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, που απλά την ενσωματώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γιατί δεν την καταργούσατε το Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές.
    Πείτε μας τι θα μπει στο δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ; Αλλά επειδή κάποια στιγμή κάτι θα αναγκαστείτε να πάρετε, πάτε και δίνετε από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ 300 εκατ. Ευρώ, που τα παίρνετε από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ.
    Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύο ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Θα απαντήσετε κάτι για αυτά ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015
    Θα μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο θεό. 3,8 δις. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;
    Υπάρχει σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Αλλά και σε ότι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς. Η χώρα μας έχει βρεθεί επί των ημερών σας στην 29η θέση σε ευρωπαϊκή κλίματα σε ζητήματα για κράτος δικαίου, μόνο η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι κάτω από εμάς. 29η στις 31 χώρες.
    Το βασικό πρόβλημα χθες στο ευρωκοινοβούλιο κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, γιατί έχετε κατρακυλήσει στην 108η θέση τη χώρα στην ελευθεροτυπία. Και σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και η απάντησή σας ήταν ότι υπάρχουν εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή.
    Για το θέμα της Novartis, είστε αμετανόητος. Ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη, εσείς τίποτα. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία, η Δικαιοσύνη θα κρίνει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία για παραδικαστικό, είστε σοβαρός;
    Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;
    Θέλουμε στη χώρα να επιστρέψει η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
    Σας είπα ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Θελήσατε να ανοίξετε πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψετε την απλή αναλογική. Τώρα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεν είναι τόσο εύκολο να καεί η απλή αναλογική. Όταν είδατε αυτό, αρχίσατε να μιλάτε για δεύτερες και τρίτες κάλπες.
    Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.
    Όσο για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ. Γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος.
    Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους.