SYRIZA - PA: Ο Στέφανος που δεν «τραβάει» και οι επόμενες κινήσεις των 9+2 που αποχώρησαν

SYRIZA - PA / «Πριν από επτά μήνες συζητούσαμε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Σήμερα συζητάμε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει αύριο».

SYRIZA - PA: Ο Στέφανος που δεν «τραβάει» και οι επόμενες κινήσεις των 9+2 που αποχώρησαν

SYRIZA - PA / «Πριν από επτά μήνες συζητούσαμε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Σήμερα συζητάμε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει αύριο».

Η φράση αυτή ανήκει σε ένα από τα δεκάδες μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν αυτές τις ημέρες στις εκπομπές των καναλιών για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν πριν από επτά μήνες ότι δεν θα είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές και σήμερα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι σύντομα το κόμμα που αναδείχθηκε και ανέλαβε την εξουσία στις ανώμαλες συνθήκες της πιο σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης μετά το 1974, μπορεί να μην υπάρχει.
 
Μετρώντας απώλειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έχασε περίπου το 11% της εκλογικής του δύναμης την περίοδο που κυβερνούσε, δηλαδή από τις εκλογές του 2015 ως τις εκλογές του 2019 και το 50% της εκλογικής του δύναμης, την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή από τις εκλογές του 2019 ως τις εκλογές του 2023. Από μόνο του, αυτό το στοιχείο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί σε συνθήκες κανονικότητας.

Στην Κουμουνδούρου, όσο και αν περίμεναν την αποχώρηση των «6+6», έχασαν τον έλεγχο. Μετά και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» η αποχώρηση των «6+6» ήταν για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη καίριο χτύπημα που σύντομα θα φανεί αν είναι και οριστικό. Και γι’ αυτό, η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε πανικό.

Βάζουν τον… εγγαστρίμυθο του Πολάκη (έτσι χαρακτηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη στον, εκτός «νεοπροεδρικών», κομματικό χώρο, έτσι τον χαρακτήρισε δημοσίως και ο Κώστας Πουλάκης στον ΣΚΑΪ) να ζητά δημοσίως τις έδρες πίσω από τους βουλευτές που αποχώρησαν, όταν οι 9+2 βουλευτές δημοσιοποιούν ήδη τις κινήσεις τους για σύσταση ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που πρέπει να επιδείξει πυγμή και ισχυρή πολιτική βούληση, δηλώνει στα social media ότι θα αποχωρούσε από την προεδρική κούρσα αν η Εφη Αχτσιόγλου του έλεγε «βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω».

Και ταυτόχρονα με την τοποθέτησή του ότι τώρα που έφυγαν η «Ομπρέλα» και οι «6+6» θα επιστρέψει η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας του στέλνει δημοσίως μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πολιτικό διευθυντήριο που προτίθεται να φτιάξει.

Επιπόλαιη «ανάγνωση»

Οσον αφορά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι όσοι έφυγαν δεν έφυγαν για πολιτικές αλλά για προσωπικές διαφορές, εμφανίζεται τουλάχιστον κατώτερη των περιστάσεων.

Η αλήθεια είναι πως όσοι έφυγαν τώρα δεν έφυγαν επειδή διαφωνούσαν με τον Στέφανο Κασσελάκη. Και με τον Αλέξη Τσίπρα διαφωνούσαν, αλλά δεν έφευγαν. Και ας λειτουργούσε και αυτός το κόμμα μόνος του, όπως τώρα κατηγορούν ότι κάνει ο Κασσελάκης, με υποβολέα τον Πολάκη.

Εφυγαν επειδή ο Κασσελάκης δεν «τραβάει». Και επειδή σε αντίθεση με κάθε πολιτικό αρχηγό που -σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας περιόδου- μόλις αναλάμβανε μετά από εσωκομματικές εκλογές το κόμμα του ανέβαινε στις δημοσκοπήσεις λίγο ή πολύ (Βλ. Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ν. Ανδρουλάκη κ.ά.) ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο μόνος που μετά τη νίκη του άρχιζε να πέφτει σε όλες τις μετρήσεις, τόσο στα ποιοτικά όσο και στα ποσοτικά στοιχεία.

Ανεξάρτητα από το τι λένε οι «νεοπροεδρικοί» της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την επομένη της αποχώρησης των «6+6» δεν αποκαθίσταται η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε –ανησυχώντας για τις εξελίξεις- ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία.

Αποχώρησαν ήδη ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Γιώργος Κυρίτσης και έπονται εκατοντάδες γνωστά και άγνωστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τις επόμενες ημέρες. Αποχωρήσεις που θα αποδυναμώσουν το κόμμα πολιτικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά. Ηδη δύο βουλευτές που την τελευταία ώρα έκαναν πίσω, είναι υπ’ ατμόν, ενώ και αυτοί που έμειναν, όταν τους ρωτάς «εσείς τι θα κάνετε;» η απάντηση που παίρνεις είναι «κάτσε να δούμε πώς θα πάει ως το Συνέδριο (σ.σ. έχει προγραμματιστεί για τέλος Φεβρουαρίου) και βλέπουμε».

Λίγες ώρες πριν από την επισημοποίηση της αποχώρησης των «6+6» η Κουμουνδούρου άφηνε να διαρρεύσει ότι ο Κασσελάκης αναμένει για να δει ποιοι θα μείνουν ώστε να στελεχώσει το άτυπο πολιτικό κέντρο, να αναδιοργανώσει το σχήμα στο κόμμα και στη Βουλή.

Σήμερα, μετά και τη δημοσιοποίηση της άρνησης Τεμπονέρα να αξιοποιηθεί από το δίδυμο Κασσελάκη – Πολάκη, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα τον ακολουθήσουν και ποιοι θα τεθούν υπό τις εντολές τους.

Δημοσκοπήσεις

Εχουν ενημερωθεί πάντως στην Κουμουνδούρου ότι αν δεν συμβεί κάτι αναπάντεχο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει και άλλο στις δημοσκοπήσεις. Εχουν επίσης ενημερωθεί ότι το δίδυμο Αχτσιόγλου – Χαρίτσης είναι πολύ πιο ελκυστικό από το δίδυμο Κασσελάκης – Πολάκης στο κόσμο της Αριστεράς και στο ακροατήριο που απευθύνεται ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη που αποχώρησαν.

Η άλλη πλευρά προχωρά γρήγορα και όπως φαίνεται έχει σχεδιασμένα τα επόμενα βήματά της. Οι επιτελείς της λένε χαρακτηριστικά ότι η Κουμουνδούρου θα αιφνιδιαστεί από τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην αρχή της εβδομάδας θα συσταθεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα μάθουμε και τον επικεφαλής και τον γραμματέα, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και αυτό τον καθιστά φαβορί και για αρχηγό του νέου κόμματος, που επίσης ετοιμάζεται.

Είναι… πολλά τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης

Βεβαίως υπάρχει πάντα και η κυνική πλευρά της πολιτικής. Αυτή που λέει ότι Κασσελάκης, Πολάκης, «νεοπροεδρικοί» και στο βάθος Αλέξης Τσίπρας θα μείνουν τώρα χωρίς συνδιαχειριστές, στην αξιοποίηση της κρατικής επιχορήγησης που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, λόγω χαμηλού ποσοστού, δεν είναι τα 3,5 εκατ. ευρώ συν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δράσεις πολιτιστικές, επιμορφωτικές κ.λπ. που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019, αλλά είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ συν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ως γνωστόν, όσοι έφυγαν δεν επιχορηγούνται από το κράτος, καθώς η κρατική επιχορήγηση πηγαίνει στο κόμμα που κατέβηκε στις εκλογές…