SYRIZA spokesman -N. Ηλιόπουλος: Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως Αμβρόσιος

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφορικά με τα μέτρα για τις εκκλησίες, υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες ως Αμβρόσιος».

SYRIZA spokesman -N. Ηλιόπουλος:  Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως Αμβρόσιος

«Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως Αμβρόσιος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις εκκλησίες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Χθες ακούσαμε κατ' αρχάς από τον κ. Μητσοτάκη ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, παρά το γεγονός ότι έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και χειρότερα δεδομένα από ό,τι πέρσι. Αυτή τη στιγμή έχουμε 431 διασωληνωμένους, ενώ την αντίστοιχη μέρα πέρσι είχαμε 169», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Αυτό που ακολούθησε πέρσι ήταν ο χειμώνας του δεύτερου κύματος. Ένα δεύτερο κύμα στο οποίο -με βάση τα στοιχεία-στη βόρεια Ελλάδα 8 στους 10 διασωληνωμένους πέθαναν εκτός ΜΕΘ», υπογράμμισε.

«Και ο κ. Μητσοτάκης μας λέει σήμερα ότι το σύστημα υγείας αντέχει», πρόσθεσε, «όταν στη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, όταν βλέπουμε γιατρούς να καταρρέουν μπροστά στις κάμερες, όταν κλείνουν περιφερειακά ιατρεία για να μεταφερθούν γιατροί στα νοσοκομεία». «Βλέπουμε συνεχώς το ίδιο λάθος: αντί να γίνονται προσλήψεις και αντί να ενισχύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η κυβέρνηση οδηγεί τους γιατρούς να παίζουν ... "μουσικές καρέκλες" μεταξύ τους και να μεταφέρονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουμε λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ απ' όσους είχαμε πριν την πανδημία».

Ζήτησε δε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι νέοι γιατροί που έχουν τελειώσει τη σχολή τους, υποχρεώνονται σε έναν επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης -το "foundationyear"- ως προϋπόθεση για να κάνουν αγροτικό και έναρξη ειδικότητας». «Η συγκεκριμένη ενέργεια διώχνει γιατρούς από τη χώρα και καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις νέες προσλήψεις στο σύστημα», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τα μέτρα για τις εκκλησίες, υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες ως Αμβρόσιος». «Αυτό κάνει όταν βάζει μπροστά το θρησκευτικό αίσθημα», εξήγησε. Επισήμανε μάλιστα ότι με τη στάση του για τις εκκλησίες «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των πιστών ως αντιεμβολιαστές». «Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν ισχύει και η κυβέρνηση κάνει πίσω σε μια μειοψηφία ακροδεξιών θρησκόληπτων, θέτοντας σε κίνδυνο την πλειοψηφία των πιστών», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα τη φράση του Μητροπολίτη Ξάνθης ότι υπάρχουν ιερείς που έχουν πάρει ανθρώπους στο λαιμό τους, λέγοντας: «φαίνεται πως το ίδιο κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».

Ακόμα, αναφερθείς στην ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για όλους ανεξαιρέτως, είπε: «χθες, μετά την πληροφόρηση ότι ο κ. Καραμανλής βγήκε θετικός στον κορονοϊό -γι' αυτό του ευχόμαστε πρώτα απ' όλα περαστικά- η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής διακόπηκε, και μάλιστα σε έναν χώρο που τηρούνται μέτρα και αποστάσεις και όλοι είναι εμβολιασμένοι». «Ωστόσο, τα 6.000 κρούσματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες έχουν έρθει σε επαφή με εμβολιασμένους εργαζόμενους; Αυτοί έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους την επόμενη μέρα;», αναρωτήθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους», σημείωσε.

Σχετικά με τα σχολεία, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή συγχωνεύονται περίπου 1.000 τμήματα πανελλαδικά και δημιουργούνται τάξεις με 29 μαθητές». «Ακόμα και αν δεχτούμε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι μαθητές στις τάξεις δεν μπορούν να αραιώσουν -κάτι που δεν ισχύει-, σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι μαθητές σε μια τάξη θα γίνουν ακόμα περισσότεροι εν μέσω πανδημίας! Και μάλιστα τη στιγμή που ισχύει το εγκληματικό πρωτόκολλο της κ. Κεραμέως ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του», τόνισε.

Τέλος, μιλώντας χθες το βράδυ στην «Εγνατία Τηλεόραση», ερωτηθείς για την κατάσταση στην οικονομία και την ακρίβεια, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και -φυσικά- παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ».

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αυξήσεις στο ρεύμα, στην Ελλάδα όμως έχουμε την υψηλότερη τιμή στη χονδρική. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει πολύ άσχημα και δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να παρεμβαίνει, επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τα υπερκέρδη του καρτέλ στην ηλεκτρική ενέργεια», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.