Tragedy in Tempi: Βαρύ “κατηγορώ” συγγενών θυμάτων της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας - “Στήνουν πάρτι και καριέρες στις ψυχές των ανθρώπων μας”

Tragedy in Tempi / Βαρύ “κατηγορώ” συγγενών θυμάτων της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας - “Στήνουν πάρτι και καριέρες στις ψυχές των ανθρώπων μας”

Tragedy in Tempi: Βαρύ “κατηγορώ” συγγενών θυμάτων της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας - “Στήνουν πάρτι και καριέρες στις ψυχές των ανθρώπων μας”

Δεν έχουν τέλος οι τραγικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα θύματα της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Ο Γιάννης Καριώτης ήταν ο ελεγκτής των εισιτηρίων του τρένου και για ώρες ήταν στη λίστα των αγνοουμένων με τη σύζυγο του, τους δύο γιους του και την αδελφή του εκτός από το δράμα τους να βιώνουν φρικιαστικές καταστάσεις.

Αρχικά έμαθαν τα δυσάρεστα νέα από τα έκτακτα τηλεοπτικά δελτία λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 1 Μαρτίου και πάγωσαν. Το κινητό τηλέφωνο του άτυχου ελεγκτή καλούσε για αρκετή ώρα μετά το δυστύχημα γεγονός που άφηνε κάποιες ελπίδες. Την επομένη ημέρα όμως κλήθηκαν στη Λάρισα για την επίπονη διαδικασία της αναγνώρισης της σορού με τις εκτιμήσεις των Αρχών να αναφέρουν πως τη στιγμή της τραγωδίας βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι.

Τώρα ήρθαν στην Ελλάδα; 

Η αδελφή του Βασιλική Καριώτη μίλησε εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση του για όλους τους εμπλεκόμενους που έχουν εξαφανιστεί και που φέρουν την ευθύνη της Εθνικής τραγωδίας: «Ο ΟΣΕ είναι άφαντος, από την υπηρεσία του όλοι είναι εξαφανισμένοι. Τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία δε μας έχει πάρει ένας τηλέφωνο να μας πει δύο κουβέντες. Να μας ενημερώσει. Λες και οι άνθρωποι μας δεν υπήρχαν στο τρένο. Λες και δεν εργάζονταν εκεί. Γιατί δε λένε τίποτα για τους εργαζομένους των τρένων που χάθηκαν; Αυτοί δεν ήταν άνθρωποι; Δεν έκλεισαν τα σπίτια τους; Αυτό μας πονάει πολύ. Μας πήραν από το νοσοκομείο της Λάρισας για την ταυτοποίηση. Είναι ασύλληπτες, εφιαλτικές καταστάσεις αυτές που ζούμε. Μας πονάει και μας εξοργίζει που πάνω στις 57 ψυχές και στις μνήμες ανθρώπων μας όλοι κάνουν πάρτι και στήνουν καριέρες. Και αναφέρομαι σε όλους, στους πολιτικούς εθνοπατέρες, στους συνδικαλιστές, στους δικαστικούς, στους δημοσιογράφους, σε όλους. Όλοι πέφτουν από τα σύννεφα σήμερα. Από που τους φέρανε όλους αυτούς; Τώρα ήρθαν στην Ελλάδα; Τώρα έμαθαν τι γίνεται; Τώρα ανακάλυψαν την πυρίτιδα; Θέλω να τα γράψετε όπως σας στα λέω και να μην κόψετε τίποτα. Όλοι έχουν ευθύνες».

Συγχαρητήρια σε υγειονομικούς και Πολιτική Προστασία

Μέσα στον πόνο και στη θλίψη η Βασιλική Καριώτη είχε να πει καλές κουβέντες για τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία και στους υγειονομικούς που χειρίστηκαν τις δραματικές στιγμές της αναγνώρισης: «Δεν θέλω να ισοπεδοθούν όλα. Θα ήμουν άδικη εάν δεν αναφερόμουν στους ιατροδικαστές, στους υγειονομικούς, στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς και στους προϊσταμένους τους που συναντήσαμε στη Λάρισα. Από τον τελευταίο έως τον ανώτερο όλοι τους ήταν υποδειγματικοί απέναντι μας. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Φρόντισαν τον άνθρωπο μας. Μας ενημέρωσαν και μας ενημερώνουν για το πότε θα παραλάβουμε τη σορό του Γιάννη μας».

Ήθελε να γίνει πιλότος

Ο Γιάννης Καριώτης με καταγωγή από το χωριό Συκάμινο του Δήμου Ωρωπού στα εφηβικά του χρόνια είχε όνειρο να γίνει πιλότος αλλά η μοίρα τον έφερε να εργάζεται στα τρένα για να ζήσει την οικογένεια του. Ήταν 63 ετών και μετρούσε αντίστροφα για να βγει στη σύνταξη αλλά δεν πρόλαβε...

Κανείς δεν μπορεί να μας παρηγορήσει

Όπως είπε η Βασική Καρυώτη ο αδελφός της πολλές φορές της είχε αναφερθεί για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και για τις δύσκολες συνθήκες που συναντούσε λόγω της θέσεως του καθώς ως ελεγκτής είχε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με διάφορους επιβάτες: «Μας έλεγε πολλά περιστατικά και για χίλια προβλήματα που αντιμετώπιζε στην εργασία του και με τον κάθε έναν που συναντούσε. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά. Πάρτε ένα τρένο, μπείτε μέσα και θα καταλάβετε. Είναι πολλά αλλά δεν είναι η κατάλληλη ώρα να τα πούμε. Ο άνθρωπος μας σε 1,5 χρόνο θα έπαιρνε σύνταξη. Πονάμε και κλαίμε για την ψυχούλα του, για τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Κανείς δε μπορεί να μας παρηγορήσει ότι και να κάνει, ότι και να γίνει».

Έπρεπε να είχαν κλείσει τα τρένα

Η αδελφή του άτυχου ελεγκτή αναφέρθηκε και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται μετά το δυστύχημα αλλά και τις ευθύνες που έχουν όσοι τις υποτιμούσαν έως τώρα: «Προσέξατε πως έκλεισαν τα τρένα και τάχα κάνουν απεργίες; Τώρα τι να το κάνουμε; Χάθηκαν οι άνθρωποι μας; Έκλεισαν τα σπίτια μας; Πριν γίνει το κακό έπρεπε να τα κλείσουν τα τρένα. Και οι συνδικαλιστές έχουν ευθύνη. Και αυτοί που υποβάθμιζαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν ευθύνη. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε πως ήταν καταχρηστική η απεργία τους;».