After COVID-19 vaccination: Μετά το εμβόλιο, τι; Πώς θα είναι η «επόμενη μέρα»

Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού «συνενώνουν» τις ελπίδες εξόδου από τη δίνη της πρωτοφανούς πανδημίας στην οποία στροβιλίζεται επί μήνες ο πλα

After COVID-19 vaccination: Μετά το εμβόλιο, τι; Πώς θα είναι η «επόμενη μέρα»
After COVID-19 vaccination: Μετά το εμβόλιο, τι; Πώς θα είναι η «επόμενη μέρα»

Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού «συνενώνουν» τις ελπίδες εξόδου από τη δίνη της πρωτοφανούς πανδημίας στην οποία στροβιλίζεται επί μήνες ο πλανήτης. Όμως, ο εμβολιασμός συνεπάγεται αυτόματα την ασφαλή επιστροφή στη ζωή και τις δραστηριότητες προ κορωνοϊού; Δυστυχώς όχι...........

Ακόμη και μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων έναντι της νόσου Covid-19 θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση τόσο της δικής μας υγείας, όσο και των γύρω μας.

Το CNNi συγκεντρώνει τις απαντήσεις ειδικών σε κύρια ερωτήματα όπως το πότε μπορούμε να σταματήσουμε να φοράμε μάσκα, να γευματίσουμε στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, να ταξιδέψουμε ή να επισκεφθούμε με ασφάλεια συγγενείς και φίλους. Μπορώ να σταματήσω να φοράω μάσκα;

Ακόμη και τα αποτελεσματικότερα από τα διαθέσιμα έως σήμερα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού προσφέρουν προστασία σε ποσοστό έως 95%, εφόσον επιτευχθεί πλήρης ανοσολογική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει πιθανότητα 5% να μολυνθεί κάποιος από τον ιό SARS-CoV-2 ανά πάσα στιγμή.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί

Η ανοσολογική αντίδραση κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική -ορισμένοι εμβολιασθέντες θα παράξουν περισσότερα, και ορισμένοι λιγότερα αντισώματα, τόσο μετά την πρώτη, όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ειδικοί επιμένουν ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγηθεί εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος.

Σημειώνεται ότι μπορεί να χρειαστεί ή πάροδος δύο έως τριών εβδομάδων για την ανοσοποίηση μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Κινούμενος στόχος»

Ως είθισται για τους ιούς, ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται, δημιουργώντας παραλλαγές που αποδεικνύονται πιο μεταδοτικές.

Οι ειδικοί εφιστούν ήδη την προσοχή στο γεγονός ότι τα αντισώματα από προγενέστερη λοίμωξη της Covid-19 δεν προστατεύουν τον οργανισμό από νέα μόλυνση με το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

«Εάν [το στέλεχος αυτό] καταστεί κυρίαρχο, η εμπειρία των συναδέλφων μας στη Νότια Αφρική δείχνει ότι ακόμη και εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον αρχικό ιό υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό επαναμόλυνσης» όπως δηλώνει στο CNNi o κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι.

«Σιωπηλός μεταδότης»

Επί του παρόντος δεν έχει διακριβωθεί εάν ο εμβολιασθείς μπορεί να είναι «σιωπηλός μεταδότης» του κορωνοϊού ακόμη και αν ο ίδιος δεν νοσεί.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο εμβολιασμός σημαίνει ότι δεν είναι κάποιος φορέας του κορωνοϊού. Δηλαδή, τα πλήρως ανοσοποιημένα άτομα μπορεί να συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους» όπως επισημαίνει η αναλύτρια επί ιατρικών θεμάτων του CNN Δρ Λιάνα Γουεν, επειγοντολόγος και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον».

«Μπορεί κάποιος να έχει εμβολιαστεί αλλά να παραμένει ασυμπτωματικός φορέας. Συμπτώματα ίσως δεν υφίστανται, αλλά ο ιός υπάρχει στη ρινική οδό και μεταδίδεται όταν το άτομα μιλά, αναπνέει ή φτερνίζεται» επισημαίνει η ίδια.

Θα διαρκέσει η ασυλία;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη επακριβώς πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία που παρέχεται από τα σημερινά εμβόλια -υπό την παρούσα τους σύσταση.

Υπάρχει η πιθανότητα να απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις τους επόμενους μήνες ή χρόνια, γεγονός το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο -οι ενήλικες χρειάζεται να λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τετάνου και διφθερίτιδας κάθε δέκα χρόνια.

Κατ' επέκταση, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για το πόσο διαρκεί η προστασία -και έναντι ποιων παραλλαγών- η μάσκα παραμένει απαραίτητη για την προστασία της κοινότητας.

Επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους

Εάν έχουμε εμβολιαστεί είναι ασφαλείς οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους;

Αυτό εξαρτάται από το εάν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, επισημαίνει η Δρ Λιάνα Γουεν. Εάν συγγενείς και φίλοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι της Covid-19, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, ειδικά εάν η συνάντηση λάβει χώρα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν επίσης παρέλθει μερικές εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, εάν η συνάντηση γίνει σε εσωτερικό χώρο, εκεί υφίσταται κατά την ίδια κάποιος κίνδυνος, ειδικά με την τρέχουσα εξάπλωση πιο μεταδοτικών στελεχών κορωνοϊού.

Και πάλι η μάσκα κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της σιωπηλής διασποράς. Εστιατόρια, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις

Οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων αποτελούν πιθανά «hotspot» μετάδοσης, εν μέρει διότι κανείς δεν φορά μάσκα όταν τρώει, με αποτέλεσμα να διασπείρονται σταγονίδια του ιού.

Ένας έτερος λόγος είναι ότι τα περισσότερα εστιατόρια δεν διαθέτουν φίλτρα HEPA ή άλλον ειδικό εξοπλισμό φιλτραρίσματος του αέρα.

Όσο για την συνιστώμενη απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων, αυτή από μόνη της δεν είναι επαρκής, αλλά πρέπει ο χώρος να διαθέτει πολύ καλό σύστημα εξαερισμού, όπως επισημαίνει η Λίνζι Μαρ, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, η οποία μελετά την αερογενή μετάδοση του SARS-CoV-2.

Όσο για τις συναυλίες ή υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι πιθανώς ασφαλής «εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις και φορούν όλοι μάσκες», σύμφωνα με την Δρ Λιάνα Γουεν. Κατά την ειδικό, οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους είναι καλό να συνεχίσουν να αποφεύγονται ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί. Μπορώ να ταξιδέψω;

«Θέλω να τονίσω ότι τώρα δεν είναι η ώρα να ταξιδέψουμε, διεθνώς ή στο εσωτερικό· απλά δεν είναι καλή στιγμή να ταξιδέψουμε» δήλωσε προ ημερών η Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι, νέα διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σε εκδήλωση του CNN.

Και αυτό ισχύει και για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί, συμπλήρωσε ο Άντον Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται ότι έχω δωρεάν 'διαβατήριο' να ταξιδέψω. Ούτε και ότι μπορώ να αφήσω στην άκρη όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε συνέχεια» επισήμανε ο ίδιος για να καταλήξει:

«Εάν είναι απαραίτητο να ταξιδέψετε, τότε προφανώς θα το κάνετε. Όμως, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι επειδή εμβολιάστηκαν, τότε οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία δεν ισχύουν»

CNNi: I've had my Covid-19 vaccine -- now what can I safely do? Your questions answered