Changing electoral law: Τα τρία σενάρια αλλαγής που έχει στο συρτάρι η κυβέρνηση

Changing electoral law /Ο στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να οδηγεί προς αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Changing electoral law: Τα τρία σενάρια αλλαγής που έχει στο συρτάρι η κυβέρνηση

Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να οδηγεί προς αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει πολλάκις την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ωστόσο τα σενάρια φουντώνουν συνεχώς, ειδικά μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το θέμα. Στο μεταξύ αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ο στόχος είναι να βγει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ, «η χώρα δε μπορεί να μείνει με μια ασταθή κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκφράζει ένα ευρύτερο μέτωπο και να μην υπάρχει πολυφωνία.

Παράλληλα, απέκλεισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου λέγοντας ότι τέτοιο σενάριο «δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «τα δεδομένα είναι γνωστά. Από εκεί και πέρα πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα σημαντικές, ουσιαστικές θαρραλέες αποφάσεις και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και το σχηματισμό των αδύναμων κυβερνήσεων».

Τόνισε, επίσης: «Η κυβέρνηση προχωρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει. Δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχουμε κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή να πούμε στην κατεύθυνση αυτή».

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει είναι η επαναφορά του «νόμου Παυλόπουλου», ο οποίος προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού. Κάτι τέτοιο μπορεί να κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας κατά δύο ή τρεις μονάδες χαμηλότερα..

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να τροποποιηθεί ο νόμος και το πρώτο κόμμα για κάθε 0,5% να παίρνει μια έδρα, άνω του 25%, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Έτσι ένα κόμμα θα κερδίζει στις εκλογές με ποσοστό λίγο πάνω από το 35%.

Ένα τελευταίο σενάριο είναι να επανέλθει το σύστημα της αναλογικής με τον πήχη για σχηματισμό κυβέρνησης να τίθεται στο 36%.

Σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «αυτός είναι ο εκλογικός νόμος και θα πορευτούμε με αυτόν, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα που υποβαθμίζει την πιθανότητα συνεργασιών, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, που θα αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο πριν καν εφαρμοστεί αυτός που έχει ήδη ψηφίσει.» Τον κατηγορούν, μάλιστα, «για πρωτοφανή θεσμικό τυχοδιωκτισμό που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν αποτόλμησε στο παρελθόν».