ECB President Christine Lagarde: Ο ρόλος της συγχρονισμένης κολύμβησης και κρίσιμες οι αποφάσεις στην κουζίνα της Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλά, στο Bloomberg - "The David Rubenstein Show", για την ανάκαμψη της ΕΕ από τον Covid-19, το Bitcoin, το Brexit, την επιστροφή στο γραφείο και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. 

ECB President Christine Lagarde: Ο ρόλος της συγχρονισμένης κολύμβησης και κρίσιμες οι αποφάσεις στην κουζίνα της Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλά, στο Bloomberg - "The David Rubenstein Show", για την ανάκαμψη της ΕΕ από τον Covid-19, το Bitcoin, το Brexit, την επιστροφή στο γραφείο και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλά για το «γραφείο» που μετέφερε στην κουζίνα του σπιτιού της, αλλά και πόσο τη βοήθησε ο πρωταθλητισμός στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ

«Αυτό που μαθαίνουμε στην συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ότι, αν ένα άτομο είναι εξαιρετικό, αυτό είναι υπέροχο, αλλά αν δεν υπάρχει συνεργασία, δεν θα έρθει το χρυσό μετάλλιο. Η συνεργασία ως ομάδα έχει πραγματικά τεράστια σημασία και το προσπάθησα και θα προσπαθήσω να το συνεχίσω». Με αυτά τα λόγια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία της ΕΚΤ με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.

Η Ευρωπαία Τραπεζίτης, ήταν η ίδια στα νιάτα της αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, και ο δημοσιογράφος David Rubenstein την ρώτησε αν για την άσκηση του ρόλου της στην ΕΚΤ, τής χρειάζονται οι δεξιότητες που απέκτησε ως κολυμβήτρια:

«Είναι αλήθεια ότι όταν ασκείτε τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας, πρέπει να έχετε το ίδιο είδος δεξιοτήτων; Έχετε όλους αυτούς τους κεντρικούς τραπεζίτες κάθε χώρας. Πρέπει να τους κάνετε να συνεργαστούν, οπότε πιστεύετε ότι οι συγχρονισμένες κολυμβητικές σας δεξιότητες σας βοηθούν πραγματικά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;» ήταν η ερώτηση, στην οποία η κ. Λαγκάρντ απάντησε καταφατικά.

Ταχύτερη ανάκαμψη
Αναφερόμενη στην οικονομία, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρώπη ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι ανέμεναν : «Ως αποτέλεσμα αυτού, αναβαθμίσαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας. Η πρόβλεψή μας για φέτος είναι 5%, άρα είναι μια σημαντική αναβάθμιση, συν 4,6% το επόμενο έτος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σε επίπεδα πριν από την COVID-19 πριν από το τέλος του έτους, το 2021.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, η κ.Λαγκάρντ αναφέρει ότι η Ευρώπη τα πήγε αρκετά καλά. «Έχουμε πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένος στη ζώνη του ευρώ, και ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν πραγματικά καλύτερα από αυτό, με ποσοστά πάνω από 80%. Αυτό ήταν μια σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη και βοήθησε τις κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού που είχαμε δει στο παρελθόν», είπε.

Οι αποφάσεις στην…κουζίνα
Ερωτηθείσα για το αν η ίδια εργάστηκε εξ αποστάσεως η κ. Λαγκάρντ ήταν αποκαλυπτική:

«Πέρασα αρκετές εβδομάδες κολλημένη στο διαμέρισμά μου στη Φρανκφούρτη κατά το πρώτο κύμα της COVID, και στην πραγματικότητα το πολύ μεγάλο πακέτο που συγκεντρώσαμε για σκοπούς νομισματικής πολιτικής σχεδιάστηκε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας μου. Στη συνέχεια, όταν τα ταξίδια ήταν πιο ευέλικτα και μπορούσαμε να φύγουμε, τότε πήγα λίγο στο γραφείο, αλλά κυρίως, η προεπιλεγμένη λύση είναι εξ αποστάσεως, ακόμα, σήμερα – και πιθανώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Μετά θα δούμε».

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τις κρίσιμες αποφάσεις και τα φιλόδοξα μέτρα που φαίνεται να σχεδιάστηκαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού, η κ. Λαγκάρντ, διατήρησε τη συζήτηση στο ίδιο κλίμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των «πακέτων»:

«Τhe proof of the pudding is in the eating» (σ.σ. έκφραση που δηλώνει ότι για να δοπιαστώσεις αν κάτι είναι καλό πρέπει να το δοκιμάσεις) είπε….

«Συνολικά, νομίζω ότι λειτούργησε καλά και σίγουρα ανταποκριθήκαμε, νομίζω, ταχύτερα και καλύτερα από ό, τι είχαμε το 2008 και στη συνέχεια το 2011 στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους».

Το δίλημμα ΔΝΤ ή ΕΚΤ
Το επόμενο ερώτημα έθεσε την κ. Λαγκάρντ προ ενός διλήμματος: σε ποια θέση (επικεφαλής ΔΝΤ ή επικεφαλής ΕΚΤ) ήταν πιο χαρούμενη;

«Είμαι εξαιρετικά προνομιούχα που είχα τον ρόλο που είχα ως επικεφαλής του ΔΝΤ. (…)Κάνω το ίδιο πράγμα με την ΕΚΤ.(…) Απολαμβάνω αυτό που κάνω. Είναι δύσκολο, ας το παραδεχτούμε, αλλά το απολαμβάνω» τόνισε.

Για τις ανισότητες των γυναικών

«Όταν ήσασταν επικεφαλής του ΔΝΤ, ήσασταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση. Τώρα είστε η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (…) Σε αυτό το σημείο της ζωής σας, νιώθετε διάκριση εναντίον σας ως γυναίκα; Πιστεύετε ότι οι διακρίσεις έχουν υποχωρήσει γενικά κατά των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο εργασίας;»….

Και η απάντηση της κ. Λαγκάρντ:
«Νομίζω ότι οι διακρίσεις δεν έχουν υποχωρήσει (…) Γνωρίζω πάρα πολύ τις διακρίσεις σε βάρος πολλών γυναικών, πολλών νέων γυναικών σε όλα τα μέρη του κόσμου. Λυπάμαι που λέω, σκέφτομαι ιδιαίτερα τις Αφγανές γυναίκες αυτή τη στιγμή, οι οποίες σαφώς υποφέρουν από τον χειρότερο δυνατό εφιάλτη και οπισθοδρόμηση στην ιστορία τους και στη ζωή τους. Είναι συνεχής αγώνας λοιπόν. Θα πρέπει να είναι ένας συνεχής αγώνας για όλους μας για να βεβαιωθούμε ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το ταλέντο του και να αναπτύξει τη δραστηριότητά του με τον τρόπο που θέλει. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει ακόμη. Όταν κάθομαι στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου και κοιτάζω γύρω μου, 2 προς 23 δεν είναι πολύ καλή αναλογία, και στον οικονομικό κόσμο – δεν ξέρω αν θα το χαρακτηρίζατε διάκριση – αλλά σίγουρα υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών»

(Source: Bloomberg - ot)