Elections Debate: Πώς θα γίνει το ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών

Elections Debate / Τι αποφασίστηκε για την τηλεμαχία - Οι αλλαγές σε σχέση με των προηγούμενων εκλογών - Ποιες είναι οι έξι θεματικές ενότητες

Elections Debate: Πώς θα γίνει το ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών

Νέο ραντεβού στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης δίνουν για τις 15 Ιουνίου οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η διακομματική επιτροπή εκλογών αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή ενός ακόμη ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, κάνοντας παράλληλα δεκτό -αυτή τη φορά- το αίτημα των δημοσιογράφων για την υποβολή μιας λεγόμενης ελεύθερης ερώτησης, σε μια προσπάθεια να βγουν έξω από τον ασφυκτικό κορσέ της διαδικασίας.

Δεν θα κάνουν όμως, όλοι οι δημοσιογράφοι ερωτήσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες, καθώς μετά την αποτυχία Βαρουφάκη να περάσει το φράγμα του 3% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, οι αρχηγοί είναι πέντε κι όχι έξι.

Δεν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα της διαφοράς που κατέγραψαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου.

    «Η δική μας θέση ήταν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει τέτοια τηλεμαχία όμως η ετυμηγορία των πολιτών στη πρώτη κάλπη ήταν ξεκάθαρή ως προς το αν συντρέχει λόγος να γίνει τέτοια τηλεμαχία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος.

Σαφείς αποστάσεις από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ η Ελληνική Λύση απαίτησε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στη διαμόρφωση του πλαισίου συζήτησης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης ζήτησε εμπλοκή της ΕΣΗΕΑ στη διαμόρφωση των όρων διεξαγωγής της συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Υπήρξε επιφύλαξη από το ΚΚΕ για την ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, λόγω προγραμματισμένης συγκέντρωσης, η οποία τελικά θα μετατεθεί.

    «Εξ αρχής είχαμε πει ότι η μόνη δυνατότητα είναι τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων», σχολίασε από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος, ενώ ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ σημείωσε πως ο Περισσός επέμεινε ότι τέθηκε ως αυτονόητη και πλέον δημοκρατική η θέση για τηλεμαχία μεταξύ και των πέντε πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηματικό παραμένει η παρουσία των δημοσιογράφων, αν δηλαδή θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας προκειμένου να υποβάλλουν ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Παπαδάκης μετά το πρώτο ντιμπέιτ είχε δηλώσει πως δεν θα ήθελε να ξαναπάει και μένει να φανεί αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή όχι.

Σε έξι + μία ενότητες θα «εξεταστούν» οι κ.κ. Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βελόπουλος:

  • Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
       
  • Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
       
  • Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
       
  • Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
       
  • Περιβάλλον και Ενέργεια
       
  • Νέα Γενιά

Νέα προσθήκη είναι η ελεύθερη ερώτηση, ενώ στο τέλος, όπως και στο προηγούμενο ντιμπέιτ θα έχουν τη δυνατότητα σύντομης καταληκτικής τοποθέτησης.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι όροι διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι. Στη συνάντηση θα είναι παρών ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων ο συντονιστής της τηλεμαχίας Γιώργος Κουβαράς.