European Capitals of Smart Tourism: Η Σεβίλλη και η Πάφος επελέγησαν ως οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού για το 2023

2023 European Capitals of Smart Tourism / Η Πάφος και η Σεβίλλη ανακηρύχθηκαν την Τετάρτη νικήτριες του διαγωνισμού της ΕΕ για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023, μεταξύ 29 πόλεων από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

European Capitals of Smart Tourism: Η Σεβίλλη και η Πάφος επελέγησαν ως οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού για το 2023
i-card

2023 European Capitals of Smart Tourism / Η Πάφος και η Σεβίλλη ανακηρύχθηκαν την Τετάρτη νικήτριες του διαγωνισμού της ΕΕ για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023, μεταξύ 29 πόλεων από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι δύο πόλεις θα προωθήσουν την πορεία του μετα-COVID τουρισμού στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Πάφος μαζί με τη Σεβίλλη της Ισπανίας επελέγησαν ως οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού για το 2023, Οι δύο νικητές παρουσίασαν τα πιο εξαιρετικά προγράμματα δραστηριοτήτων που προτίθενται να εκτελέσουν κατά τη διάρκεια του 2023. Ξεχώρισαν επίσης για την ικανότητά τους να λειτουργούν ως πρότυπα για άλλες πόλεις. Εν τω μεταξύ, η πόλη Kranj (Σλοβενία) διακρίθηκε επίσης ως Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού θα λάβουν διαφημιστική υποστήριξη, καθώς και ένα ειδικά κατασκευασμένο γλυπτό για τα κέντρα των πόλεών τους, το οποίο θα εκτίθεται σε περίοπτη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού.

Ακόμα, οι δύο πόλεις γίνονται μέρος ενός δικτύου πόλεων «έξυπνου τουρισμού» στην Ευρώπη το οποίο συνεχίζει να μεγαλώνει, δίνοντας στις πόλεις την ευκαιρία να ανταλλάζουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Κραν της Σλοβενίας επιλέχθηκε ως η νικήτρια πόλη του διαγωνισμού Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (EDEN) για το 2023, και θα προωθηθεί ως πρότυπο όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού στο οποίο η Πάφος είναι μια από τις νικήτριες πόλεις για το 2023 είναι πρωτοβουλία της ΕΕ που επιβραβεύει τις πόλεις που υιοθετούν πρωτοποριακές προσεγγίσεις στους τομείς της προσβασιμότητας, της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας. Παράλληλα η πρωτοβουλία για τους Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας αναγνωρίζει και επιβραβεύει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχείς στρατηγικές για την τόνωση του βιώσιμου τουρισμού.

Το 2023, 29 πόλεις από 13 κράτη μέλη διεκδίκησαν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού, ενώ συνολικά 20 προορισμοί συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας. Οι πόλεις αξιολογήθηκαν από ειδική κριτική επιτροπή βάσει τριών κριτηρίων: το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της πόλης για το 2023, τη συνολική δέσμευση της πόλης να αναπτυχθεί ως έξυπνος τουριστικός προορισμός και την ικανότητα της πόλης να λειτουργεί ως πρότυπο και να εμπνέει άλλες πόλεις.

«Πείσαμε γιατί έχουμε συγκεκριμένο όραμα»

Η απόδοση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023 στην πόλη της Πάφου μας κάνει περήφανους και την ίδια ώρα μας κάνει να νιώθουμε και δικαιωμένοι για την πολλή δουλειά και την πολλή προετοιμασία που κάναμε τα τελευταία χρόνια για να μεταβεί η πόλη μας στην έξυπνη και ψηφιακή εποχή, ανέφερε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. «Πείσαμε γιατί έχουμε συγκεκριμένο όραμα» είπε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

Το γεγονός ότι ανταγωνιστήκαμε σε μια ελεύθερη, ανοικτή διαδικασία σημαντικές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε να δώσει αυτόν τον τίτλο στην πόλη της Πάφου σίγουρα είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας, είπε, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα αποτελεί «και ένα πιστοποιητικό πανευρωπαϊκού επιπέδου» ότι η Πάφος έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της έξυπνης και ψηφιακής πόλης.

Επιπρόσθετα ο κ. Φαίδωνος είπε ο τίτλος αυτός για την Πάφο, που «αποτελεί τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της Κύπρου και ένα σημαντικό προορισμό της Μεσογείου», θα τη βοηθήσει για την προβολή της ως έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Μίλησε ακολούθως για ευθύνες που απορρέουν από αυτόν τον τίτλο, όπως τη συνέχιση και άλλων έργων που οδηγούν προς την έξυπνη και ψηφιακή πόλη και τον έξυπνο τουριστικό προορισμό.
Η Πάφος, συνέχισε, πρέπει να αποτελεί «μια βιωματική εμπειρία από την πρώτη στιγμή» και οι επισκέπτες της να αισθάνονται ότι μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, η πόλη είναι προσβάσιμη και φιλική.

Ο τίτλος μας δόθηκε γιατί επιτεύχθηκαν κάποιοι στόχοι και υλοποιήθηκαν συγκεκριμένα έργα, συνέχισε, λέγοντας πως η Πάφος καταξιώνεται μέσα από το έργο της.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης, είπε ότι διήρκησε κάποιους μήνες, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα, όπου αξιολογήθηκε η μικρή λίστα με τις επτά πόλεις που πέρασαν στην τελική φάση και αξιολογούνταν.

Μίλησε για μια σειρά από «έξυπνα» έργα, όπως αυτά που αφορούν χώρους στάθμευση, τους έξυπνους πασσάλους, τα έξυπνα φωτιστικά, την ψηφιοποίηση αρχαιολογικών χώρων, τη διαχείριση νερού και άλλα, τα οποία υλοποιούνται ήδη ή ξεκινούν να υλοποιούνται και ανέφερε πως «πείσαμε γιατί έχουμε συγκεκριμένο όραμα».