European elections 2024: Ευρωεκλογές με αποχή - ρεκόρ!! Πώς θα επηρεάσει κόμματα και συσχετισμούς!!

European elections 2024 / Ευρωεκλογές με αποχή - ρεκόρ!! Πώς θα επηρεάσει κόμματα και συσχετισμούς!!

European elections 2024: Ευρωεκλογές με αποχή - ρεκόρ!! Πώς θα επηρεάσει κόμματα και συσχετισμούς!!

European elections 2024 / Ευρωεκλογές με αποχή - ρεκόρ!! Πώς θα επηρεάσει κόμματα και συσχετισμούς!!

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις Ευρωεκλογές, φανερών και κρυφών, καταγράφουν ιστορικών διαστάσεων αποχή. 

Μπορεί η χώρα να προσέρχεται σε πέντε μέρες στις ευρωκάλπες, αλλά η μάχη όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών αρχηγών κατά της αποχής, δεν φαίνεται να αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς, θολώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα μιας ούτως ή άλλως ρευστής εκλογικής αναμέτρησης.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, φανερών και κρυφών, προοιωνίζονται ιστορικών διαστάσεων αποχή των πολιτών από την ευρωκάλπη, με ταυτόχρονη, χαμηλή για τη συγκυρία συσπείρωση της εκλογικής βάσης τουλάχιστον των τριών πρώτων κομμάτων. Μπροστά σε αυτό το τοπίο, τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν μέχρι την τελευταία στιγμή να αφουγκραστούν τον βαθμό επηρεασμού της αποχής στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Την τελευταία εικοσαετία, από το 2004 έως σήμερα, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είχε μία σταθερά φθίνουσα πορεία.

Στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισε το 63,22% των εγγεγραμμένων, το 2009 προσήλθε στις κάλπες το 52,63%, το 2014 το 59,33% αυτών και το 2019 το 58,69%.

Στις δύο αναμετρήσεις από τις παραπάνω, ωστόσο, είχαν στηθεί διπλές κάλπες, οπότε πολλοί ψηφοφόροι προσήλθαν κυρίως για να εκλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες, οπότε τα ποσοστά δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ενδιαφέροντος για την ευρωκάλπη.

Τον περασμένο Ιούνιο, στις δεύτερες εθνικές εκλογές, η συμμετοχή υποχώρησε στο 53,74%.

Σήμερα, μέρες πριν την αναμέτρηση της Κυριακής, καταγράφεται διάχυτος φόβος ότι η συμμετοχή, δύσκολα θα ξεπεράσει το 45%, οπότε το αμέσως επόμενο ερώτημα, για το οποίο αναζητούν απαντήσεις τα επιτελεία είναι ποια κόμματα θα επηρεαστούν και με ποιον τρόπο.

Τι εκτιμούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αποχή

Στην κυβερνητική παράταξη, ευελπιστούν ότι η αποχή δεν θα πλήξει σημαντικά την προσπάθεια της ΝΔ να προσεγγίσει το 33% που έχει θέσει ως πήχη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, διότι παραδοσιακά τη μεγαλύτερη απροθυμία να προσέλθουν στις κάλπες δείχνουν τα νεότερα εκλογικά κοινά και όχι οι μεγαλύτερες ηλικίες που συμμετέχουν στις εκλογές και στη συντριπτική τους πλειονότητα ψηφίζουν τη γαλάζια παράταξη. Και αυτό, ωστόσο, σηκώνει κουβέντα, καθώς στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ ήρθε πρώτη δύναμη στα δυναμικά κοινά.

Ακόμα πιο κρίσιμο είναι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Στεφ. Κασσελάκη, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, δείχνει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους νέους (και πιο «ύποπτους» για παραλία αντί κάλπης). Η Κουμουνδούρου ποντάρει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου που κινούνται στα όρια της κεντροδεξιάς. Το ερώτημα είναι αν και πως θα τους πείσει να πάνε στις κάλπες και φυσικά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταγράφει πολύ μικρή συσπείρωση για παραμονές εκλογών, απευθύνονται κυρίως στους παλιούς ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς μέχρι στιγμής, ο λόγος του δεν δείχνει σημαντική διεισδυτικότητα σε ευρύτερα εκλογικά κοινά. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αποχή, ανεξάρτητα από το εύρος της, δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο τελικό του ποσοστό.

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως θα επιδράσει η διαφαινόμενη τεράστια αποχή στη μάχη των μικρών κομμάτων, τα οποία συνωστίζονται στη βάση της πυραμίδας, διεκδικώντας μία έδρα στην ευρωβουλή. Κατά γενική εκτίμηση, όσο αυξάνεται η αποχή τόσο δυσχεραίνει η μάχη των μικρότερων να φέρουν ψηφοφόρους στις όχθες τους.