Forming new government: Ποιοι ετοιμάζονται για υπουργοί, πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση

Forming new government / Όσο επιβεβαιώνεται στις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ θα έχει ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής, τόσο ολοκληρώνεται η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Forming  new government: Ποιοι ετοιμάζονται για υπουργοί, πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση

Forming  new government / Ποιοι ετοιμάζονται για υπουργοί

Όσο επιβεβαιώνεται στις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ θα έχει ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής, τόσο ολοκληρώνεται η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Παρότι τα ονόματα είναι κλειδωμένα στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη και (σχεδόν) κανείς δεν γνωρίζει ποιοι θα γίνουν υπουργοί, κάποια στοιχεία ήδη υπάρχουν. Ο Κωστής Χατζηδάκης (ίσως σε υπερυπουργείο Οικονομίας), ο Νίκος Δένδιας (ίσως στο Άμυνας), ο Κυριάκος Πιερρακάκης (ίσως στο Παιδείας), ο Νίκος Παπαθανάσης (ίσως στο Υποδομών), ο Θόδωρος Σκυλακάκης (ίσως στο Οικονομικών), ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ίσως στο ΥΠΕΞ), η Σοφία Ζαχαράκη (ίσως κυβερνητική εκπρόσωπος), ο Θοδωρής Λιβάνιος (ίσως στο υφ. Εσωτερικών), ο Άδωνις Γεωργιάδης (ίσως στο Ενέργειας), η Λίνα Μενδώνη (ίσως στο Πολιτισμού), ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κανόνας του rotation

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενδέχεται να ξαναβρεθεί σε υπουργική καρέκλα. Δεν αναφέρω άλλους που ακούγονται για υπουργεία, διότι δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική διαβεβαίωση. Οι συναντήσεις πολλών ενδιαφερομένων γίνονται στα γραφεία του Άκη Σκέρτσου και του Γιάννη Μπρατάκου, στην Πειραιώς. Γνωρίζω, όμως, ότι αρκετοί προσκρούουν στον κανόνα του rotation, δηλαδή θα περιμένετε να έρθει η σειρά σας...

Στα υπουργεία και πρόσωπα εκτός βουλής

Βέβαιη θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων από την κοινωνία, αφού το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο θα συνεχιστεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως στόχος είναι μια μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, επίσης, να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από την νεότερη γενιά που απέδωσαν στα καθήκοντα που είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης που αποδείχθηκε πολύ καλός και στα πάνελ.

Πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση

Έχει εξαγγελθεί επανειλημμένως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα συμμετέχουν πολλές γυναίκες υπουργοί. Απαραίτητο, αν κρίνει κανείς ότι στην πρώτη τετραετία μόνο δύο γυναίκες είχαν υπουργικό θώκο, η Νίκη Κεραμέως και η Λίνα Μενδώνη. Αρκετές άλλες συμμετείχαν ως υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και θα δούμε σε υπουργεία τις Ειρήνη Αγαπηδάκη (ίσως στο Υγείας), τη Νίκη Κεραμέως, τη Λίνα Μενδώνη, τη Μαρία Συρεγγέλα, τη Σοφία Ζαχαράκη, τη Δόμνα Μιχαηλίδου, την Έλενα Ράπτη, μεταξύ άλλων.

Το νέο επιτελικό κράτος

Πυλώνες του επιτελικού κράτους αποδείχθηκαν οι Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, οι οποίοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση σε πολλούς τομείς και βοήθησαν στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που υπουργοποιηθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνει ο κ. Σκέρτσος, ενώ το επιτελείο θα ενισχύσει με την παρουσία του ο νομικός Σταύρος Παπασταύρου. Στη θέση του και ισχυροποιημένος θα βρίσκεται ο Γιάννης Μπρατάκος.