Global Finance Trends Survey 2023: Αλλάζουν οι τάσεις και οι κανονισμοί στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται μέχρι το 2026

Global Finance Trends Survey 2023 / Αλλάζουν οι τάσεις και οι κανονισμοί στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται μέχρι το 2026

Global Finance Trends Survey 2023: Αλλάζουν οι τάσεις και οι κανονισμοί στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται μέχρι το 2026

Global Finance Trends Survey 2023 / Αλλάζουν οι τάσεις και οι κανονισμοί στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται μέχρι το 2026

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο διαμορφώνεται στον τρόπο που οι επιχειρήσεις καταστρώνουν και εφαρμόζουν τις στρατηγικές ESG το 2023 καθώς αλλάζει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο αλλά και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία και να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, υιοθετούν προγράμματα ή πολιτικές που βασίζονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG). Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επιδίδονται στη συγγραφή και την εφαρμογή νέων καθεστώτων δημοσιοποίησης, ενώ, οι επενδυτές πιέζουν για όλο και περισσότερες και ακριβείς πληροφορίες καθώς αναπτύσσουν και βελτιώνουν επενδυτικές στρατηγικές που βασίζονται σε ESG.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οικονομικοί Διευθυντές (CFO) αναλαμβάνουν τα ηνία και διεκδικούν περισσότερο έλεγχο στα οργανωτικά προγράμματα ESG εισάγοντας περισσότερους εσωτερικούς ελέγχους, πειθαρχία διαχείρισης δεδομένων και αναφοράς και διαλειτουργική συνεργασία σε θέματα ESG.

Η Έκθεση Global Finance Trends Survey 2023 από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Protiviti διαπίστωσε ότι οι «μετρήσεις ESG» αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα τόσο για τους CFO των δημόσιων επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτικών το επόμενο έτος. Μάλιστα, οι μετρήσεις ESG καταλαμβάνουν ν την 14η θέση στη λίστα προτεραιοτήτων το προηγούμενο έτος.

«Τρεις στους πέντε (60%) των οργανισμών υποδεικνύουν σημαντική αύξηση στην εστίαση και τη συχνότητα των αναφορών τους σχετικά με ζητήματα ESG», αναφέρει η έκθεση ενώ σημειώνει ότι «οι κορυφαίοι CFO ενθαρρύνουν μια νέα και πιο διαλειτουργική συνεργασία και εκπαίδευση σε θέματα ESG», αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. «Οι ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη με στρατηγικές βιώσιμης προμήθειας. Οι συνεργασίες μεταξύ επιχείρησης μπορεί να απαιτούν από τον οργανισμό να δημοσιεύει περιοδικά μια έκθεση ESG, αντιμετωπίζοντας … το αποτύπωμα άνθρακα του οργανισμού», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.

Ένας σημαντικός τομέας που εστιάζουν οι CFO είναι ένα κοινό πλαίσιο εκτιμήσεων και κατανομής κεφαλαίων για το ESG ενώ οι Οικονομικοί Διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν επίσης ότι βλέπουν τη βιωσιμότητα ως ένα σύνολο κινδύνων για τον οργανισμό, επισημαίνοντας ς παράγοντες όπως η διατήρηση ταλέντων και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Η λογοδοσία είναι το κλειδί για την επιτυχία της αναφοράς ESG, υπογραμμίζει η έκθεση. Οι CFO που καθοδηγούν και διαμορφώνουν προγράμματα ESG υψηλής απόδοσης καθορίζουν επίσης τη λογοδοσία για τα αποτελέσματα, ενώ βρίσκουν νέους τρόπους για να διασφαλίσουν την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα και τη συνάφεια των δεδομένων ESG που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους.

Η έκθεση συνιστά στους οργανισμούς να δημιουργούν εσωτερικές και εξωτερικές συνεργασίες κατά τη δημιουργία μιας λειτουργίας αναφοράς ESG: Οι εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών, οι προμηθευτές δεδομένων και οι ερευνητικές ομάδες μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων και στη δομική εργασία, ενώ οι εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ Tτων τμημάτων χρηματοοικονομικών, φορολογικών, νομικών, ανθρώπινων πόρων και άλλες ομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ολοκληρωμένων αναφορών.

Τι αλλάζει στο ESG από το 2023 και μετά

Το περασμένο έτος, ορισμένες πρωτοβουλίες ESG αντιμετώπισαν αυξημένη οικονομική πίεση, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επενδυτές εστίασαν πιο έντονα στο βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο ανταμοιβής κινδύνου εν μέσω των οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι παγκόσμιοι φορείς χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιταχύνει τις δραστηριότητές τους στη διαμόρφωση και επιβολή κανόνων. Η CSRD της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2023. Περίπου 50.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο υπόκεινται στους κανόνες CSRD, οι οποίοι απαιτούν σημαντική συμμόρφωση επιχείρηση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) είναι έτοιμη να εισαγάγει τις πολυαναμενόμενες απαιτήσεις γνωστοποίησης για το κλίμα έως το τέλος του 2023. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και χωρίς αυτήν την απαίτηση, το 99% των εταιρειών του S&P 500 αποκάλυψε κάποιο επίπεδο πληροφοριών σχετικά με το ESG τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από αυτούς τους κανόνες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ασχολούνται με τη θέσπιση απαιτήσεων, φόρων και κινήτρων που σχετίζονται με το ESG. Το πακέτο Fit for 55 της ΕΕ περιλαμβάνει περισσότερες από 12 πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) στην Ευρώπη κατά 55% ή περισσότερο έως το 2030.

Ομοίως, ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ (CBAM) στις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται από διαδικασίες που θεωρούνται μη περιβαλλοντικά βιώσιμες τίθεται σε ισχύ το 2026. Ενώ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει έναν συνδυασμό νέων φόρων και τελών και μιας δέσμης κινήτρων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του επιπέδου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.