Gov't after train crash: Γιατί οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα μετά τα Τέμπη και η δημοσκοπική “πίεση”

Gov't after train crash: Γιατί οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα μετά τα Τέμπη και η δημοσκοπική “πίεση”

Gov't after train crash: Γιατί οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα μετά τα Τέμπη και η δημοσκοπική “πίεση”

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη «διαβάζουν» στην κυβέρνηση, ενώ επανασχεδιάζεται η προεκλογική στρατηγική. Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας κάτω από το 30%, γεγονός που έχει χτυπήσει καμπανάκι για την επόμενη ημέρα.

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι κρίσιμο για το κυβερνών κόμμα, που θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα και να βγει μπροστά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σταδιακά  επιχειρείται η επιστροφή στην καθημερινότητα και η διεύρυνση της ατζέντας, καθώς μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει αλλάξει ο εκλογικός σχεδιασμός.

Μέσα σε αυτό το νέο  σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο  από το κυβερνών κόμμα «κοιτάνε» σε τρία κρίσιμα μέτωπα:

  1. Να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τα αιτία της τραγωδίας. Από το Μαξίμου μιλάνε για μια μάχη με το βαθύ και αναχρονιστικό κράτος και για παθογένειες ετών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεδομένο είναι πως η αντιπολίτευση σκοπεύει να συνεχίσει το σκληρό μαρκάρισμα, πιέζοντας κυρίως για την εμφάνιση του τέως υπουργού Κ. Καραμανλή (ο οποίος θα ενημερώσει την Δευτέρα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ αναμένεται να δώσει και κάποιες συνεντεύξεις). Την ίδια στιγμή από το γαλάζιο στρατόπεδο επιδιώκουν να ανοίξει η συζήτηση και για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  2. Να ανακοπεί η δημοσκοπική υποχώρηση και σε πρώτη φάση να συσπειρωθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι πρώτες δημοσκοπήσεις έγιναν σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή και αναμένουν τις μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων για να δουν πως διαμορφώνεται η κατάσταση.
    Η υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφεται στις  έρευνες πλήττει το προεκλογικό αφήγημα, που ήταν εστιασμένο σε μια ρητορική αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή στα ποσοστά των άλλων κομμάτων και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί το τοπίο το επόμενο διάστημα.
    Σε αυτή την συγκυρία το μεγάλο ζητούμενο για τους γαλάζιους είναι να μην υπάρξει ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο. Από εκεί και πέρα αναγνωρίζεται πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας  μετά τα Τέμπη αυξάνουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων και μένει να φανεί αν αυτό θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερα ποσοστά αποχής
  3. Να επιχειρηθεί σταδιακά μια επιστροφή σε μια θετική ατζέντα. Η αρχή θα γίνει από την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, αύξηση που θα τρέξει από 1η Απριλίου. Παράλληλα μέσα στο μήνα θα γίνει και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 200 με 300 ευρώ σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ ήδη έχει δοθεί η προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης σε 37.500 δικαιούχους.

Ο άγνωστος «Χ» της παγκόσμιας οικονομίας

Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί διεθνώς η κατάσταση και τηρείται στάση αναμονής.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σοκ σε διεθνές επίπεδο ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά και της μικρότερης Signature Bank.  Το δεύτερο σοκ ήρθε χθες όταν η μετοχή της Credit Suisse έκανε ελεύθερη πτώση και το βράδυ υπήρξε μια πυροσβεστική παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (ωστόσο μένει να φανεί αν είναι αρκετό για να σβήσει τη φωτιά).

Πάντως τα όσα έγιναν γνωστά αναφορικά με την  Credit Suisse οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Όπως ήταν φυσικό το κλίμα επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές.

Το επόμενο διάστημα η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό» υπογράμμισε μεταξύ άλλων  ο διευθυντής  του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.