Greece Reopens to Tourists: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα!! Ανησυχία και εγρήγορση!! Τα σενάρια για τοπικά lockdown!!

Τις τελευταίες εξελίξεις συζητούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περ

Greece Reopens to Tourists: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα!! Ανησυχία και εγρήγορση!! Τα σενάρια για τοπικά lockdown!!
Greece Reopens to Tourists: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα!! Ανησυχία και εγρήγορση!! Τα σενάρια για τοπικά lockdown!!

Τις τελευταίες εξελίξεις συζητούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Πως θα εφαρμόζεται το lockdown......

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών.

Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι να επιβληθούν περιορισμοί, ακόμη και lockdown, σε τοπικό επίπεδο, αυστηροποίηση του πλαισίου κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες καθώς και απαγόρευση πτήσεων από κάποια ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εγρήγορση με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία, ενώ εδώ και καιρό έχουν καταρτιστεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την διαχείριση καταστάσεων και τα οποία θα ενεργοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και όπως έχουν επισημάνει σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείεται να παρέμβουν περιοριστικά σε τοπικό επίπεδο όπου αυτό χρειάζεται ή ακόμη και να απαγορεύσουν κάποιες πτήσεις όπως έγινε πρόσφατα με τις πτήσεις από Ντόχα.

"Δεν έχουμε τελειώσει" με τον κορωνοϊό είναι το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και ενδεικτικό αυτού είναι οι συνεχείς έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ αλλά και το τσουχτερό πρόστιμο στο club στη Μύκονο.

Έτοιμοι… για όλα στην κυβέρνηση μετά τα νέα κρούσματα – Ποιες οι πιθανότητες για νέα καραντίνα

Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών και τα περιστατικά συγχρωτισμού είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην κυβέρνηση.

Ένα σαφές δείγμα εγρήγορσης είναι η απόφαση να επανέλθει από σήμερα η γραπτή ενημέρωση σε καθημερινή βάση για τα νέα κρούσματα.

Οι έλεγχοι που έγιναν το τριήμερο και οι ποινές που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι ένα δείγμα της νοοτροπίας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση: κανένας εφησυχασμός, καμία έκπτωση στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των κεκτημένων από το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου. «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό, κάνει λάθος», δήλωσε δίνοντας τον τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όχι σε καθολικό lockdown, ναι σε… τοπικά

Περίπτωση να εφαρμοστεί πάντως ένα καθολικό lockdown για δεύτερη φορά δεν υπάρχει – το έχει πει, άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλο ένα πισωγύρισμα και γι’ αυτό τη μεγαλύτερη σημασία έχει η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όμως, το ενδεχόμενο να επιβληθούν προσωρινά και τοπικά lockdown είναι παραπάνω από πιθανό εφόσον διαπιστωθεί έκρηξη κρουσμάτων.

«Φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών τοπικά lockdown. Είτε το τοπικό επίπεδο, αφορά μια γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, οτιδήποτε. Μπορεί ν’ αφορά μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Περιορισμός πτήσεων

Μία ακόμη σκέψη που υπάρχει ως ενδεχόμενο είναι να επιβληθεί περιορισμός πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς η εμπειρία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι αρκετά κρούσματα είναι «εισαγόμενα» και μάλιστα πριν καν ανοίξει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Αυτό σημαίνει πως ο περιορισμός θ’ αφορά συγκεκριμένα αεροδρόμια με βάση το επιδημιολογικό προφίλ των χωρών προέλευσης, όπως συνέβη π.χ. με την Ντόχα του Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχουν όπως και στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης οι ειδικοί επί της υγείας, τους οποίους και συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός. Έτσι, η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.

Ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η γραπτή ανακοίνωση για τα κρούσματα που εκδόθηκε χθες το απόγευμα είναι ενδεικτικός των καταστάσεων και των προθέσεων:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, εάν χρειαστεί».