Greek center-left: Τι δείχνει το γκάλοπ της GPO για τον αρχηγό της ενιαίας κεντροαριστεράς

Greek center-left / Τι δείχνει το γκάλοπ της GPO για τον αρχηγό της ενιαίας κεντροαριστεράς

Greek center-left: Τι δείχνει το γκάλοπ της GPO για τον αρχηγό της ενιαίας κεντροαριστεράς

Greek center-left / Τι δείχνει το γκάλοπ της GPO για τον αρχηγό της ενιαίας κεντροαριστεράς 

Ο Τσίπρας παραμένει το ισχυρό χαρτί, ο Ανδρουλάκης αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Δούκας μπαίνει στο χάρτη των υποψηφίων. Ποιο σημείο σύγκρισης Τσίπρα- Κασσελάκη δείχνει την αλλαγή της σύνθεσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα "Παιχνίδια Εξουσίας" και τον Βασίλη Σκουρή, σύμφωνα με τα "Παιχνίδια Εξουσίας" και τον Βασίλη Σκουρή, εμφανίζει το γκάλοπ της GPO για τον αρχηγό της ενιαίας κεντροαριστεράς, που δημοσιεύει η εφημερίδα Παραπολιτικά του Σαββατοκύριακου.

Ας δούμε ορισμένα συμπεράσματα της στήλης:

- Το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για την ενιαία κεντροαριστερά τώρα δεν οφείλεται απαραιτήτως σε σκοπιμότητες, αλλά σε μια ανάγκη που αναδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζουν δυναμική αμφισβήτησης της ηγεσίας Μητσοτάκη. Άλλωστε και ο Στέφανος Κασσελάκης και, κυρίως, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγουν από τώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών.

- Τα πρόσωπα που μετρούνται στην έρευνα σαφώς και δεν μπορούν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη τώρα, αλλά στόχος είναι να το μπορούν όταν δοκιμαστούν ως αρχηγοί του ενιαίου κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων, με τη δυναμική και τις ελπίδες που αυτό θα δημιουργεί. Σε κάθε περίπτωση η κεντροαριστερά (ή αλλιώς η προοδευτική παράταξη) σήμερα παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις εκφάνσεις της, γεγονός που όντως κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τρίβει τα χέρια του και να επιλέγει ως αντίπαλο όποιον τον βολεύει, αλλά και να ακολουθεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

- Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα «ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να ηγηθεί μια ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών». Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 13,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης 10,5%, ο Χάρης Δούκας 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης 5% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης 4,6%.

- Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Χάρης Δούκας μπαίνει στην κούρσα (για την ακρίβεια τον βάζουν οι πολίτες) χωρίς ο ίδιος τουλάχιστον δημοσίως να μην έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον διεκδίκησης ενδιαφέροντος της ηγεσίας της κεντροαριστεράς αν και το «μοντέλο Δούκα-Ζαχαριάδη» έδωσε νικηφόρα τη μάχη για το Δήμο Αθηναίων. Υψηλό είναι και το ποσοστό του Αλέξη Χαρίτση, που λαμβάνει 5%, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Νέας Αριστεράς.

- Μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρώτος με 44,7%, ενώ ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 39,7%, ο Χάρης Δούκας με 3,1%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 3,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 1,4%, ενώ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης λαμβάνει 0%. Είναι σαφές ότι ο Μ. Χριστοδουλάκης θέλει χρόνο για να σχηματίσει προφίλ «δελφίνου» που διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία του χώρου.

- Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές» προηγείται ο ... Κανένας με 52,6% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 16,9%, ο Αλέξης Τσίπρας με 14,3% (ο οποίος ωστόσο δεν είναι επικεφαλής κόμματος), και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 11,2%.

- Μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης λαμβάνει 56%, ο Αλέξης Τσίπρας 31,4%, ο ...Κανένας 8,5% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 0%.

- Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 39,9%, ο ...Κανένας 37,1%, ο Αλέξης Τσίπρας 7,5%, ο Στέφανος Κασσελάκης 5,6%, Άλλος 2%. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του.

- Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρώτος και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ενώ σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μετατόπισή του δεξιότερα του πολιτικού συστήματος, άλλαξε και τη σύνθεση των ψηφοφόρων του.