Hague International Court of Justice: Στο “δρόμο” της Χάγης Ελλάδα - Αλβανία για την ΑΟΖ [Όλο το παρασκήνιο]

Hague International Court of Justice / Στο “δρόμο” της Χάγης Ελλάδα - Αλβανία για την ΑΟΖ [Όλο το παρασκήνιο]

Hague International Court of Justice: Στο “δρόμο” της Χάγης Ελλάδα - Αλβανία για την ΑΟΖ [Όλο το παρασκήνιο]

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή συνυποσχετικού με την Αλβανία, ώστε Αθήνα και Τίρανα να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ομόλογό του, Όλτα Τσάκα και οι αναφορές των δύο υπουργείων Εξωτερικών σε «πολιτική συζήτηση» δείχνουν ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές για τη σύνταξη του συνυποσχετικού.

Βασική επιδίωξη της Αθήνας, εκτός από το κλείσιμο ενός ακόμη μετώπου, είναι η εμπέδωση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας που επιλύει της διαφορές του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η εξέλιξη αυτή, αν προχωρήσει, θα φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Τουρκία, η οποία εμμένει στην πάγια πολιτική του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης τόσο των διεθνών συνθηκών όσο και της ίδιας της γεωγραφίας.

Στον αντίποδα, η Αθήνα, έχοντας λύσει τις διαφορές που είχε με τους γείτονες της, είτε με απευθείας διαπραγμάτευση είτε με παραπομπή στη Χάγη, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της στη διεθνή κοινότητα.

Σε επίπεδο ηγετών

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας στην Αθήνα ήταν προπαρασκευαστικού χαρακτήρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε καλό κλίμα με την Όλτα Τσάκα να εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική στο θέμα του συνυποσχετικού. Τα Τίρανα, άλλωστε, γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από τη διευθέτηση της συγκεκριμένης διαφοράς.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στην αλβανική πρωτεύουσα, την οποία επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη για τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Το θέμα του συνυποσχετικού θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Έντι Ράμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της Χάγης.

Το παρασκήνιο

Κομβικό ρόλο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αναθερμανθεί η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι έπαιξε η απομάκρυνση του Ίλιρ Μέτα από την αλβανική Προεδρία και η ανάληψη του αξιώματος από τον Μπαϊράμ Μπεγκάι. Ο Μέτα, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, άλλωστε, κατά το παρελθόν είχε εγκρίνει πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα, είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του για την παραπομπή της οριοθέτησης στη Χάγη.

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ως πρόεδρος, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση, όχι μόνο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με τα συντάγματα και τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι χώρες».

Η Αθήνα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για οριοθέτηση ΑΟΖ, ώστε η Αλβανία να είναι η τρίτη χώρα, μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα κλείνει οριστικά τους ανοιχτούς «λογαριασμούς».