Health Care: Crash test του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτικές Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης!! Ποιοτικά κριτήρια για να συμβάλλονται με τον οργανισμό!!

Health Care / Crash test του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτικές Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης!! Ποιοτικά κριτήρια για να συμβάλλονται με τον οργανισμό!!

Health Care: Crash test του ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτικές Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης!! Ποιοτικά κριτήρια για να συμβάλλονται με τον οργανισμό!!

Μόνο εάν πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν πλέον να είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές αλλά και Κέντρα Αποκατάστασης.

Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά σταδιακά να εφαρμόζει τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν οι Γενικές Κλινικές αλλά και τα Κέντρα Αποκατάστασης, όπως προβλέπεται σε νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ήδη από σήμερα ξεκινά η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών ώστε οι κλινικές και τα κέντρα να περάσουν από το crash test του ΕΟΠΥΥ. Με βάση το ποσοστό των ποιοτικών κριτηρίων που θα καλύπτουν, θα αμείβονται και αντίστοιχα για ασφαλισμένους που θα νοσηλεύουν. Όσο λιγότερα κριτήρια πληρούν τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα όσοι δεν διαθέτουν κανένα από τα κριτήρια, δεν θα μπορούν να συμβληθούν καν με τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης, απόδοσης της αξιολόγησης ανά πάροχο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος των εκπτώσεων.

Τα ποιοτικά κριτήρια για τις Ιδιωτικές Κλινικές

Ο Οργανισμός με βάση και τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να ελέγξει διεξοδικά όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να ακολουθήσουν την ποιότητα που απαιτείται πλέον.

Μεταξύ των κριτηρίων είναι:

  • Να διαθέτουν σύστημα πιστοποιημένο εφαρμογής διαχείρισης ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών Υγείας κατά το πρότυπο ISO.
  • Να έχουν σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες με ειδικό σύστημα υποστήριξης δεδομένων, που να καλύπτει από την αρχική παραπομπή του ασθενή για εξετάσεις έως την έκδοση και διανομή των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους (ιατρούς, ασθενείς), που να διασφαλίζει την ορθή διακίνηση και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
  • Θα πρέπει να έχουν σύστημα αποθήκευσης των εικόνων για τις απεικονιστικές εξετάσεις (P.A.C.S.) το οποίο θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει αρχείο έως και 10 χρόνια ώστε να μπορεί να αξιοποιείται το ιστορικό των ασθενών.
  • Να υπάρχει ψηφιακό αρχείο για τους ασθενείς δηλαδή να τηρείται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).
  • Να γίνεται διαχείριση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από αρμόδια θεσμοθετημένη επιτροπή
  • Εκτός των άλλων θα πρέπει να τηρείται αρχείο για τις επιπλοκές σε ασθενείς αλλά και τοποσοστό θνητότητας.
  • Επίσης οι γενικές κλινικές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό Ιατρικών Ειδικοτήτων, Αριθμό Εργαστηρίων, Αριθμό Κλινών ΜΕΘ ή ΜΕΝΝ, Αριθμό Χειρουργικών Αιθουσών κ.α.