Healthcare Reform: Δραματική έκκληση γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών!! Έρχονται Ιδιώτες γιατροί… μέσα στο ΕΣΥ, μετά τις εκλογές!!

Healthcare Reform / Δραματική έκκληση γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών!! Έρχονται Ιδιώτες γιατροί… μέσα στο ΕΣΥ, μετά τις εκλογές!!

Healthcare Reform: Δραματική έκκληση γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών!! Έρχονται Ιδιώτες γιατροί… μέσα στο ΕΣΥ, μετά τις εκλογές!!

Για δραματική πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών μιλούν γιατροί νοσοκομείων τουριστικών προορισμών λέγοντας ότι τα νοσοκομεία των νησιών μας οπισθοδρομούν σε παλιές εποχές. «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» λένε οι γιατροί των νησιών που βλέπουν τους συναδέλφους τους να συνταξιοδοτούνται ή να παραιτούνται χωρίς να καλύπτονται τα κενά που αφήνουν πίσω τους. Μιλούν επίσης για αναγκαιότητα παροχής κινήτρων στο προσωπικό ώστε οι δομές υγείας των νησιών να μην ερημώσουν.

Λίγο προτού ξεκινήσει η μεγάλη προσέλευση των τουριστών νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για κατάσταση μη ανατάξιμη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων αλλά και των αποχωρήσεων που έχουν γονατίσει το λιγοστό προσωπικό των δομών.

Στο θέμα -τις προηγούμενες μέρες- είχε αναφερθεί με ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία και η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα.

Μάλιστα ο ΠΙΣ έστειλε στους υπουργούς Υγείας ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών.

«Η κατάσταση δεν είναι ανατάξιμη»

«Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ, με τις ελλείψεις του προσωπικού να ξεπερνούν το 50%» επισημαίνει η Πολύμνια Γαλανού, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου.Τα προβλήματα εντοπίζονται σε διάφορους τομείς του νοσοκομείου:

«Σοβαρότατο θέμα αποτελούν οι ελλείψεις στο ακτινολογικό, όπου υπάρχουν δύο τομείς, το νεότερο απεικονιστικό και το κλασικό. Εκεί έχουν απομείνει δύο ακτινολόγοι για τον αξονικό και δύο για τον κλασικό. Αυτό σημαίνει 15 εφημερίες τον μήνα, ενώ η Ρόδος πρωτοστατεί στα τροχαία και η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει». Το νοσοκομείο μάλιστα «δεν καλύπτει μόνο τον πληθυσμό του νησιού χειμώνα καλοκαίρι αλλά και τις καθημερινές διακομιδές από τα γύρω νησιά του νότιου Αιγαίου».

Οπως αναφέρει η ίδια, στον αέρα είναι λόγω ελλείψεων και το αναισθησιολογικό αλλά και το ουρολογικό τμήμα, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ορθοπεδικό τμήμα, όπου έχουν μείνει πέντε ορθοπεδικοί για 60 εφημερίες, ΤΕΠ και κλινική, ενώ δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για πρόσληψη πέρα από ένα δύο επικουρικούς σε όλο το νοσοκομείο.

«Μιλάμε για κατακόρυφη πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών» μας λέει, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγω αποχωρήσεων, καθώς «στο μικροβιολογικό υπάρχουν τρεις μικροβιολόγοι, οι δύο διευθύντριες κοιτάζουν τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη.Τέλος του χρόνου φεύγουν με σύνταξη δύο παθολόγοι και σε μια παθολογική κλινική μένει ένας επικουρικός».

Οσον αφορά τη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξηγεί ότι λόγω μειωμένου προσωπικού κάνουν ο καθένας από δέκα εφημερίες τον μήνα.

Ολα τα περιστατικά από τις Κυκλάδες έρχονται στο νοσοκομείο Σύρου

Ελλείψεις αλλά και κύμα αποχωρήσεων μετράει και το νοσοκομείο Σύρου, το οποίο διαθέτει πτητική βάση καθώς αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.

«Ολα τα περιστατικά από τις Κυκλάδες έρχονται στο νοσοκομείο. Έχουμε τέσσερα πέντε περιστατικά την ημέρα από τα γύρω νησιά εκτός από τα τοπικά και οι ελλείψεις παραμένουν» αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη, δίνοντας ένα παράδειγμα της κατάστασης: «Υπάρχουν μεγάλες αναμονές στο ακτινολογικό γιατί οι χειριστές των μηχανημάτων από δέκα είναι έξι.

Επίσης εδώ και καιρό το νοσοκομείο δεν διαθέτει ψυχίατρο και νευρολόγο».

Ελλείψεις εντοπίζονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου «η νοσηλεύτρια της βραδινής βάρδιας της χειρουργικής καλείται να νοσηλεύσει 25 νοσηλευόμενους και να καλύψει και στην απέναντι πτέρυγα τα νοσηλευόμενα παιδάκια». Πάντως η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τους επόμενους μήνες λόγω αποχωρήσεων.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων η παθολογική κλινική από πέντε παθολόγους θα έχει δύο. Το καρδιολογικό το επόμενο διάστημα θα μείνει χωρίς καρδιολόγο, ενώ φεύγει και η δερματολόγος γιατί πήρε μετάθεση. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» λέει χαρακτηριστικά η Κατ. Καλογεράκη.

«Η ιατρική λειτουργία είναι επισφαλής»

Το νοσοκομείο Λήμνου είναι ο μοναδικός οργανωμένος πάροχος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο νησί καθώς δεν υπάρχει ούτε κέντρο υγείας ούτε πρώην ΠΕΔΥ-ΙΚΑ, όπως αναφέρουν οι γιατροί.

Ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, τονίζει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, και τους φοιτητές της σχολής του νησιού, όπως και τον Αϊ-Στράτη, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός τριπλασιάζεται. Και όμως και αυτό το ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία νοσοκομείο είναι τραγικά υποστελεχωμένο. «Ο κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012-13 προβλέπει 40 θέσεις γιατρών (με κατανομή από δυο μόνο στην παθολογική, χειρουργική και αναισθησιολογία).

Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη χειρότερη. Υπηρετούν 25 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ (και δύο επικουρικοί). Ετσι, υπάρχουν μόνο ένας χειρουργός, ένας παθολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας νεφρολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας ΩΡΛ κ.ο.κ. και ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος απουσιάζει από τα Χριστούγεννα σε μακρά αναρρωτική άδεια, δηλαδή κανένας αναισθησιολόγος. Φυσικά λείπουν εντελώς ουρολόγος, αιματολόγος, ενδοκρινολόγος, οδοντίατρος κ.ο.κ.» περιγράφει ο Κ. Κατσιγιαννόπουλος, που εύλογα χαρακτηρίζει την ιατρική λειτουργία δυσχερή και επισφαλή χειμώνα καλοκαίρι.

«Ειδικά στο θέμα των χειρουργείων» επισημαίνει, «με αμφίβολη την παρουσία αναισθησιολόγου και με μόνο ένα χειρουργό, η κάλυψη των επειγόντων είναι επισφαλής ενώ ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων αδύνατος».

Ο ίδιος σχολιάζει το περίφημο επίδομα που λαμβάνουν οι γιατροί στις άγονες περιοχές “με χορήγηση επιδόματος αγόνου το οποίο υπολογίζεται με μισθούς του 1983 και με αυτή την επιστημονική μοναξιά και απαξίωση, αν δεν θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για παραμονή των γιατρών στα νησιά, γρήγορα το Αιγαίο θα γυρίσει στην άγονη γραμμή πριν το 1983 και τα νησιά στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’50”.

Αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους στα νοσοκομεία αναμένεται να δουν μετά τις εκλογές 2023, οι γιατροί διάστημα στο ΕΣΥ

Αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους στα νοσοκομεία αναμένεται να δουν οι γιατροί το επόμενο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά τις εκλογές 2023, εάν εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και φέρνει ριζικές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να συνηθίσει να εργάζεται διαφορετικά. Μάλιστα στο πλαίσιο των αλλαγών θα δούμε και γιατρούς πολλών ταχυτήτων μέσα στα νοσοκομεία.

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Η αρχή βέβαια θα γίνει με τις συνεργασίες που θα κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιώτες γιατρούς που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι εάν μια θέση προκηρυχθεί δύο φορές και πάλι δεν καλυφθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το ιατρικό προσωπικό,  τότε κηρύσσεται άγονη και μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες γιατροί.

Πρόκειται πάντως για μια θέση που δεν φαίνεται να απορρίπτει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του είχε σημειώσει ότι θα αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει να προσλαμβάνει γιατρούς με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε νησιά και δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Προς ώρας πάντως δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να μπορούν να χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που δεν αποκλείεται βέβαια να γίνει στο μέλλον. Εξάλλου εάν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατραπούν όπως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν θα μπορούν να αποφευχθούν οι συνεργασίες με τους ιδιώτες και για τις επεμβάσεις.

Οι γιατροί του ΕΣΥ

Και από την άλλη αλλαγές θα δουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που σήμερα εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθεστώς μονιμότητας. Όλα δείχνουν πως όσοι θα επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο δηλαδή να ανοίξουν και ιδιωτικό ιατρείο είναι πιθανό να χάσουν την μονιμότητα αυτή. Κάτι που εξάλλου θα ήταν άδικο για τις ειδικότητες των γιατρών που δεν μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή δεν το επιθυμούν.

Στο μεταξύ σχεδόν βέβαιο θεωρείτε πως όσοι θα προσλαμβάνονται στη νέα μορφή των νοσοκομείων εάν αυτά γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν θα έχουν την μονιμότητα που ισχύει σήμερα. Κάτι που εξάλλου ισχύει ήδη στα νοσοκομεία που λειτουργούν με αυτή τη νομική μορφή όπως είναι το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Οι γιατροί προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο χρόνο εργασίας με αυξημένους βεβαίως μισθούς σε σύγκριση με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.