Hellenic Hoteliers Federation: Πυρά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για τη φορολογική επιβάρυνση του κλάδου

Hellenic Hoteliers Federation / Πυρά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για τη φορολογική επιβάρυνση του κλάδου

Hellenic Hoteliers Federation: Πυρά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για τη φορολογική επιβάρυνση του κλάδου

Hellenic Hoteliers Federation / Πυρά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για τη φορολογική επιβάρυνση του κλάδου - Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γ. Χατζής στο συμβούλιο προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων

Αιχμηρή απέναντι στην κυβέρνηση ήταν η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Χατζή στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, και του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη.

Μετά τον Covid o κλάδος ανέκαμψε γρήγορα είπε ο κ. Χατζής, έσπευσε όμως να στείλει το μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «τα χρόνια αυτά όμως δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Λάβαμε στήριξη όπως οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, ίσως λιγότερο απ’ όσο μας αναλογούσε δεδομένων όσων προσφέρουμε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε άλλο σημείο έγινε ακόμη πιο αιχμηρός «Αν διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων, θα διαπιστώσει πως τα προβλήματα που θίγονται σε αυτές είναι λίγο – πολύ τα ίδια. Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα που οφείλονται κυρίως στην εσφαλμένη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Μετά άρχισε να απαριθμεί: «Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση. Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι Χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού».

Για να φθάσει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για τις οποίες η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλθηκε  πρόσφατα «έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις», οι οποίες κατά τον ίδιο «επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από την λειτουργεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Το πράσινο τέλος

Κάθετα αντίθετος ήταν ο κ. Χατζής και στην επιβολή του τέλους κλιματικής αλλαγής. «Πρόσφατα αποφασίστηκε χωρίς την οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν. πόσο μάλλον, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος, όλο το βάρος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

Για να αναδείξει στη συνέχεια στο οξύμωρο της κυβερνητικής πολιτικής στον ξενοδοχειακό τομέα. «Ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση, τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποκλείονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Συζητάμε για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και μετά απ’ την πάροδο 3 ετών από τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς σχεδιασμό

Ο κ. Χατζής αποδίδει αυτή την αντιμετώπιση του ξενοδοχειακού κλάδου από την πολιτεία στο γεγονός ότι πολλές αποφάσεις που τον αφορούν λαμβάνονται υπό την πίεση των καταστάσεων. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«Ερήμην μας, χωρίς τις περισσότερες φορές να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και προσθέτει ότι «όταν ακολουθείται αυτή η ανορθολογική διαδικασία, οι συνέπειες είναι εμφανείς σε όλους. Πρόσφατο παράδειγμα τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτά είτε είχαν προβλήματα στην εφαρμογή τους ή ήταν ελλιπή. Βασική αιτία; δεν εντάσσονταν σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό.»

Εγώ επιμένω ότι αυτό οφείλεται στην αντίληψη που εξακολουθεί να επικρατεί. Ο δυναμικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως μια ανάγκη και όχι ως μια συνειδητή επιλογή. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς χωριστά, είναι να ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη και κάλεσε την παριστάμενη Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να σταθεί δίπλα στον κλάδο.