International Day of Persons with Disabilities: 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

International Day of Persons with Disabilities: 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

International Day of Persons with Disabilities: 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

International Day of Persons with Disabilities: 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Αναπηρία είναι η κατάσταση ενός ατόμου η οποία έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο για αυτό να προβεί σε κάποιες δραστηριότητες ή να έχει ισότιμη προσβασιμότητα μέσα σε μια κοινωνία.

Οι αναπηρίες μπορεί να είναι νοητικές, αναπτυξιακές, σωματικές, κινητικές, αισθητηριακές, ή και συνδυασμός των προηγουμένων.

Ορισμένες φορές είναι γενετήσιες ενώ άλλες φορές αποκτούνται στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.

Στο παρελθόν, οι αναπηρίες αναγνωρίζονταν μόνο με βάση ένα στενό εύρος κριτηρίων, ωστόσο, οι αναπηρίες δεν είναι δυαδικές και μπορούν να εμφανίζονται με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε άτομο.

Οι αναπηρίες μπορούν να είναι ορατές ή αόρατες. 

Στις 3 Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μια γιορτή που αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού η «Προσβασιμότητα» σε υποδομές και υπηρεσίες είναι η λέξη που πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε δράση της.

Από τα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους μέχρι την ψηφιακή χρήση & διασύνδεση και την Πολιτική Προστασία.

Η Παγκόσμια Ημέρα συνάδει με της Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και την δέσμευσή να μην αφήσει κανέναν πίσω

Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι “η πλήρης συμμετοχή και ισότητα”, η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Η Επετειακή εκδήλωση έγινε στην έδρα του ΟΗΕ, 1 Δεκεμβρίου 2023, 10:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. [ώρα Νέας Υόρκης]

Η συζήτηση δομήθηκε γύρω από τους πέντε πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης -Άνθρωπος, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη και Συνεργασία- με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς προτεραιότητας που προσδιορίζονται στην Έκθεση Προόδου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023, στο έγγραφο αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, στα ενημερωτικά δελτία πολιτικής που εκπονήθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον και στην επικείμενη Έκθεση του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη 2023.

Για τις ανάγκες της παρούσας συζήτησης, ήταν οι τομείς προτεραιότητας και μπορούν να προσδιοριστούν ως:

  • η ισότητα των φύλων (Άνθρωποι),
  • η δράση για το κλίμα (Πλανήτης),
  • η χρηματοδότηση της ανάπτυξης (Ευημερία),
  • ένα νέο ειρηνευτικό θεματολόγιο (Ειρήνη) και
  • η ενίσχυση της πολυμέρειας (Συνεργασία).

«Υπάρχουν δύο μόνο τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα.» Άλμπερτ Αινστάιν