Jet Training Fall: Εν αναμονή του πορίσματος για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος

F-4 Phantom training fall / Το πόρισμα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν θα βγει παρά μόνο έπειτα από ενδελεχή έρευνα που θα ακολουθήσει 

Jet Training Fall: Εν αναμονή του πορίσματος για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος

Ο τραγικός επίλογος του δυστυχήματος με την πτώση του Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, νότια της Ανδραβίδας γράφτηκε σήμερα, Τετάρτη με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και την επιβεβαίωση του θανάτου και του κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους, Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών. 

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας η ανακοίνωση για τον θάνατο του Υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Και ενώ οι έρευνες για τον σμηναγό ολοκληρώθηκαν με τον -αναμενόμενα- δυσάρεστο τρόπο, εκείνες για τα αίτια της συντριβής συνεχίζονται, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει πλήρης στοιχειοθέτηση για την έκδοση του πορίσματος.

Στη «μάχη» για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού ρίχνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που διαθέτει ειδικό σόναρ και μπορεί να «πιάσει» άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ είναι πιθανό να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προσφερθεί.

«Φως» στα αίτια από τους κινητήρες

Πλέον θεωρείται σχεδόν απίθανο να βρεθούν ατόφια κομμάτια από το αεροσκάφος, ενώ οι ειδικοί δεν περιμένουν τίποτα από τον καταγραφέα του Phantom. Και αυτό γιατί ακόμη και αν βρεθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει καταστραφεί, καθώς δεν έχει θωράκιση για να αντέχει σε πιθανή πρόσκρουση.

Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους, όπως το Phantom ουσιαστικά αντικαθιστά το μαύρο κουτί των πολιτικών αεροσκαφών, όμως, έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης. Για την ακρίβεια, καταγράφει ήχο και εικόνα προκειμένου να αξιοποιείται στην ενημέρωση των πιλότων μετά τις πτήσεις, ώστε να επισημαίνονται πιθανά λάθη.

Το ζητούμενο των ειδικών είναι να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα και αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν εάν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.

Θρήνος στις οικογένειες των πιλότων

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήγαν στο χωριό Γρανίτης στο Κάτω Νευροκόπι και συλλυπήθηκαν τους γονείς του 31 ετών νεκρού σμηναγού, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Σήμερα οι γονείς του αδικοχαμένου 29χρονου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ταυτοποίηση των δύο πιλότων έγινε μέσω DNA, από υλικό που είχε ληφθεί, ενώ και στα συντρίμμια είχαν βρεθεί στοιχεία που υποδήλωναν το τραγικό τέλος.

Οι οικογένειες των δύο πιλότων είναι συντετριμμένες και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει πώς τα δύο παιδιά έχασαν τόσο πρόωρα και άδικα τη ζωή τους.