Και οι κάδοι σκουπιδιών θα συνδέονται με το Ιντερνετ

Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί στη ΔΕΔΙΣΑ είναι το δεύτερο -μετά τη Σεβίλλη της Ισπανίας- που μπήκε σε εφαρμογή με το ευρωπαϊκό πρωτοποριακ

Και οι κάδοι σκουπιδιών θα συνδέονται με το Ιντερνετ
Και οι κάδοι σκουπιδιών θα συνδέονται με το Ιντερνετ

Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί στη ΔΕΔΙΣΑ είναι το δεύτερο -μετά τη Σεβίλλη της Ισπανίας- που μπήκε σε εφαρμογή με το ευρωπαϊκό πρωτοποριακό πρόγραμμα Life. Ο κορμός του συστήματος βασίζεται σε υπερσύγχρονους αισθητήρες που τοποθετούνται συνήθως στα καπάκια των κάδων και μετρούν τακτικά το επίπεδο πληρότητας 400 κάδων στα Χανιά και 230 στη Σεβίλλη και μέσω Ιντερνετ μεταφέρουν το σήμα στην οθόνη του υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό η τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία των σκουπιδιών, καθώς οι δημοτικές επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν το γέμισμα των κάδων πολύ τακτικά (ανά 3 ώρες ημερησίως στα Χανιά) και να διαχειρίζονται καλύτερα την αποκομιδή και τον στόλο τους.

«Αυτό μας δίνει νέες δυνατότητες. Μπορούμε να γνωρίζουμε μια-δυο ώρες πριν πότε θα γεμίσει ένας κάδος. Σε μια τουριστική περιοχή ή στο κέντρο μιας πόλης, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ πια να έχεις εικόνες με ξεχειλισμένους κάδους. Σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι τα Χανιά, με τους ίδιους αισθητήρες, μπορείς να γνωρίζεις πότε πρέπει να συλλεχθεί κάθε κάδος και έτσι αντί για 2-3 δρομολόγια την εβδομάδα να κάνεις ένα, με αποτέλεσμα σημαντικό όφελος από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης», αναφέρει ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της D-Waste και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Επόμενο βήμα, και όχι τόσο μακρινό, είναι μετρώντας την υγρασία του κάδου και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ο αισθητήρας να «διαβάζει» πότε θα αρχίσει να μυρίζει ο κάδος προκειμένου να γίνει η αποκομιδή πριν η οσμή γίνει πολύ δυσάρεστη. Το σύστημα συνεχώς εξελίσσεται, τεστάρεται και βελτιώνεται. Μία από τις πρώτες αδυναμίες που έχει εμφανίσει είναι η δυνατότητά του να διαβάζει, εκτός από τον όγκο, και το βάρος των αποβλήτων. Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούν ατσαλάκωτα χαρτόκουτα, ενδέχεται το σήμα που θα σταλεί να δείχνει ότι ο κάδος έχει γεμίσει.

Οι διαχειριστές του συστήματος υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν λύσεις και ήδη γίνεται προσπάθεια σε κάδους που έχουν παρατηρηθεί ανάλογα προβλήματα τα χαρτόκουτα με κατάλληλη εκπαίδευση του κόσμου να απορρίπτονται τσαλακωμένα. Για πιο προχωρημένους λύτες είναι η εφαρμογή που δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά στην Μπογκοτά από Κορεάτες. Εκεί λοιπόν, μαζί με τον αισθητήρα, γίνεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνελ το οποίο επιτρέπει, με τη χρήση της ενέργειας, τη συμπίεση του όγκου των απορριμμάτων!

Η επιλογή του Δήμου Χανίων να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life δεν έγινε τυχαία. Η ΔΕΔΙΣΑ είναι πρωτοπόρος στις διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων με οργανωμένες δομές και γεωγραφικά κατάλληλη, αφού το δίκτυο των μπλε και κίτρινων κάδων (για γυαλί) εξαπλώνεται σε 150 χιλιόμετρα και διαθέτει περίπου 3.500 κάδους. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης για το οποίο διατέθηκαν 10 εκατ. ευρώ. Η μονάδα έχει ενστερνιστρεί τεχνολογίες υπέρυθρων διαχωριστών που επιτρέπουν στο εργοστάσιο να διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς την αξιοποίηση ανθρώπων. Επιπλέον η ΔΕΔΙΣΑ παράγει αυθεντικό κομπόστ, το οποίο συσκευάζει και εμπορεύεται, διαθέτει ένα σύγχρονο πρόγραμμα διαχείρισης στόλου οχημάτων αλλά και δικό της χώρο υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί περισσότερους από 138.000 κατοίκους.

«Μας πήρε πολύ χρόνο η διαδικασία εγκατάστασης αλλά είναι αξιοζήλευτη η συνεργασία του κόσμου και ο τρόπος που έχει αγκαλιάσει το σύστημα. Υπάρχουν παππούδες που θέλησαν να βάλουν τους κάδους ακόμη και στον κήπο τους για να τους παρακολουθούν και να αποτρέψουν φαινόμενα κλοπών», αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος. Με το Ιντερνετ κάδων, όπως αποκαλείται το νέο σύστημα, ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα κυρίως μέσω της εξοικονόμησης στην κατανάλωση καυσίμου, η οποία μπορεί να φτάσει ως και 40%-50%. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη χρήση των αισθητήρων το πρόγραμμα συλλογής μπορεί να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, αντί να συλλέγει ο δήμος 200 κάδους, που είναι μισογεμάτοι, συλλέγει μόνο όσους χρειάζονται συλλογή τη συγκεκριμένη μέρα. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί αποκομιδή με λιγότερα οχήματα και βεβαίως με λιγότερο κόστος. Στη Σεβίλλη, για παράδειγμα, όπου το πρόγραμμα είναι πιο προχωρημένο, το κόστος της συλλογής των 230 κάδων σε ετήσια βάση χωρίς τη χρήση αισθητήρων ήταν της τάξης των 45.000 ευρώ. Με τη χρήση των αισθητήρων και τη βελτιστοποιημένη εκδοχή δρομολογίων, με συλλογή μόνο των κάδων που είναι γεμάτοι, το κόστος υπολογίζεται φέτος σε 23.000-25.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο που με τις πολιτικές λιτότητας πολλοί δήμοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Μαριάννα Τζάννε

Πηγή: newmoney.gr    

Newsroom MykonosTicker