National Elections 2023: Οι 50 ημέρες στον δρόμο προς τις κάλπες!! Οι ημερομηνίες - κλειδιά & στόχοι των κομμάτων!!

National Elections 2023 / Οι 50 ημέρες στον δρόμο προς τις κάλπες!! Οι ημερομηνίες - κλειδιά & στόχοι των κομμάτων!!

National Elections 2023: Οι 50 ημέρες στον δρόμο προς τις κάλπες!! Οι ημερομηνίες - κλειδιά & στόχοι των κομμάτων!!

Σε προεκλογική τροχιά!! Εκλογές στις 21 Μαΐου και επαναληπτικές, «αν χρειαστεί, το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου». Το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου - Το ποσοστό της ΝΔ, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, το διψήφιο του ΠΑΣΟΚ και τι προσδοκούν τα μικρότερα κόμματα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!!

Σε 50 περίπου ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν.

Τα κόμματα προσέρχονται σε αυτές με συγκεκριμένους - ομολογημένους, αλλά και ….. ανομολόγητους - στόχους:

- Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει ένα ποσοστό γύρω στο 33-34%, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το στόχο της αυτοδυναμίας τη δεύτερη Κυριακή. Είναι σαφές πως ένα ποσοστό κάτω από το 30% ή οριακά πάνω από αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και πιθανόν να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο νυν κυβερνών κόμμα. Το Μαξίμου θεωρεί, πάντως, πως αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές θα πιεστεί μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να εγκαταλείψει τη θέση «όχι Ανδρουλάκης πρωθυπουργός» και τα δυο κόμματα να συγκυβερνήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, καθώς το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και μεγάλο πλήγμα για το πολιτικό σύστημα.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την πρωτιά στις πρώτες κάλπες, καθώς αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων (κατ΄ ουσίαν μόνο με το ΠΑΣΟΚ), θα διαμορφώσει συνθήκες ανατροπής ενόψει δεύτερης κάλπης. Θετικό για την Κουμουνδούρου θα είναι και η δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που θα κάνει «ντέρμπι» τις δεύτερες εκλογές.

- Το ΠΑΣΟΚ, κόμμα περιζήτητο για τυχόν συνεργασίες, θέτει ως στόχο «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», το οποίο όμως δεν διευκρινίζει, καθώς εκτιμά πως θα πρόκειται για επιτυχία αν πιάσει 12%, ελπίζοντας ότι θα αντέχονται οι απώλειές του σε τυχόν δεύτερες κάλπες. Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, για συμμετοχή σε κυβέρνηση, με κυρίαρχο το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός» μοιάζουν ως ένα άλλοθι, αν η συγκυρία δεν το ευνοήσει, να μην μπει σε κυβέρνηση.

- Όλα δείχνουν πως το ΚΚΕ θα σημειώσει άνοδο, όπως και το ΜέΡΑ25, το οποίο μέχρι την τραγωδία των Τεμπών έδειχνε πως δύσκολα θα έμπαινε στη Βουλή! Άνοδο εκτιμάται ότι θα σημειώσει και η Ελληνική Λύση, ενώ αν ο Άρειος Πάγος δεν απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή αυτό θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η Βουλή, δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξακομματική ή και επτακομματική, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό που απαιτείται να έχει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.

- Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, το οποίο επίσης βρίσκεται σε συνάρτηση με το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Βουλή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της για Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε τις επόμενες ημέρες έρχονται στη Βουλή και τα τελευταία προς ψήφιση νομοσχέδια, χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, με Προεδρικό Διάταγμα στις 24 ή 28 Απριλίου, για να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Ορίζεται επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Μετά την πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου θα μεσολαβήσει διάστημα ενός μήνα περίπου μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Κι αυτό διότι θα πρέπει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να λάβουν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο του Συντάγματος αναφέρει:

«Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Βουλής: «Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου και αυτή τη φορά θα υπάρχει λίστα βουλευτών. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα βάζουν σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων. Την επομένη της διεξαγωγής των εκλογών θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του, διαφορετικά θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα.