Ο Βρετανικός tour operator Thomas Cook κατέρρευσε και ακυρώνει εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις

Ο Βρετανικός tour operator Thomas Cook διέκοψε τις συναλλαγές και οι εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις του ακυρώθηκαν αφού η επιχείρηση δεν κατάφ

Ο Βρετανικός tour operator Thomas Cook κατέρρευσε και ακυρώνει εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις
Ο Βρετανικός tour operator Thomas Cook κατέρρευσε και ακυρώνει εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις

Ο Βρετανικός tour operator Thomas Cook διέκοψε τις συναλλαγές και οι εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις του ακυρώθηκαν αφού η επιχείρηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση διάσωσης........ Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοίνωσε την κατάρρευση της εταιρείας Περίπου 600.000 παραθεριστές είχαν κάνει κράτηση μέσω της εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων και 150.000 Βρετανών, παραμένουν σε αδιέξοδοι μετά την κατάρρευση του Thomas Cook σήμερα το πρωϊ. Η εταιρεία διακοπών απέτυχε να εξασφαλίσει άλλα 200 εκατομμύρια λίρες που χρειάστηκε για να διατηρήσει την επιχείρηση στη ζωή, προκαλώντας το μεγαλύτερο επαναπατρισμό σε καιρό ειρήνης.

Με 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα, μεγάλο πρόγραμμα κρατήσεων και προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμους του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία (η προετοιμασία έγινε και μέσα στο Σαββατοκύριακο) επαναπατρισμού τους μέσω της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που «ασφαλίζει», τροπόν τινά, τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της Thomas Cook.

Aπό σήμερα, το κόστος διαμονής για όσες ημέρες απομένουν και η επιστροφή τους σε όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία θα καλυφθεί, όπως δήλωσε πρίν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑϊ, ενώ ήδη έρχονται αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία σε ελληνικούς προορισμούς (επτά στη Ζάκυνθο, έξι στην Κέρκυρα δύο στην Κώ) ανάλογα με το πόσοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί και υπολογίζεται ότι τις επόμενες τρείς μέρες θα έχουν επιστρέψει 22.000 τουρίστες.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις: Ο βρετανικός οργανισμός θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα και μετά, από την στιγμή δηλαδή κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού. Είναι προφανές ότι υφίστανται απλήρωτες υποχρεώσεις σε Ελληνες ξενοδόχους και μένει να φανεί το ύψος των ζημιών, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί και θα είναι υπό διεκδίκηση μέσω της δικαστικής ή άλλης οδού, ανάλογα με τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και στη Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς βρίσκονται αυτή την στιγμή κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, δεδομένου ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός με πωλήσεις κοντά στα 9,6 δισ. λίρες έχει σημαντικές οφειλές σε Ελληνες ξενοδόχους, με την «εξάρτηση» μάλιστα του κλάδου να είναι σημαντική αν ληφθεί ότι μέχρι πρίν από μία διετία ο όμιλος διακινούσε κοντά στα 3 εκατ. τουρίστες στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κώς κ.α.).

Το εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των δραστηριοτήτων στο κομμάτι των «πακέτων», ο όμιλος (που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο tour operator στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την TUI), μέσω της Thomas Cook Hotels & Resorts, ήτοι του ξενοδοχειακού τμήματος του Thomas Cook Group έχει λάβει απόφαση να ενισχύσει τον τομέα των ιδιόκτητων ξενοδοχείων του στις αγορές της Μεσογείου- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ώστε να βελτιώσει το περιθώριο κέρδους.

Η Thomas Cook Hotels & Resorts διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία στις οκτώ επωνυμίες του, περισσότερα από 40.000 δωμάτια, σε 47 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται στις 40 μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχείων, παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, ήταν μόλις πρίν από λίγες ημέρες, την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η Thomas Cook ανακοίνωνε την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην χώρα και τη συνέχιση των επενδύσεών της καθώς μετά το πρόσφατο άνοιγμα του τρίτου ξενοδοχείου της αλυσίδας Cook’s Club στην Ελλάδα στη Ρόδο, «θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για τη βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων της στο νησί».

Όπως είπε νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης: «Πρόκειται για σεισμό 7 Ρίχτερ και περιμένουμε το τσουνάμι», επισημαίνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη κατέρρευση που έχει δει να συμβαίνει όσα χρόνια δραστηριοποιείται στομν τουρισμό.

Ενδεικτική και η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, στον Ελεύθερο Τύπο ότι «μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγήσει για μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμώ σε δεινή θέση εκατοντάδες συναδέλφους και προμηθευτές». Ακόμα πιο ανησυχητική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Κρήτης «νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω πως θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό κάτι τέτοιο (σ.σ. η χρεοκοπία της Thomas Cook)».

Η κατάρρευση

Χρεοκοπία κήρυξε τα ξημερώματα το δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του.

Η εξέλιξη αφήνει αποκλεισμένους στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, ενώ 22.000 υπάλληλοι παγκοσμίως, μένουν χωρίς δουλειά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάρισή της.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Η βρετανική Πολιτική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να φέρει πίσω στη Βρετανία πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες (αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια).

Σε εξέλιξη είναι πυρετώδεις διεργασίες για μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμού