Parliamentary elections: Ο προεκλογικός κωδικός του Μαξίμου, ο φάκελος ΣΥΡΙΖΑ και τα δυνατά χαρτιά στη ΔΕΘ

Parliamentary elections / Ο προεκλογικός κωδικός του Μαξίμου, ο φάκελος ΣΥΡΙΖΑ και τα δυνατά χαρτιά στη ΔΕΘ

Parliamentary elections: Ο προεκλογικός κωδικός του Μαξίμου, ο φάκελος ΣΥΡΙΖΑ και τα δυνατά χαρτιά στη ΔΕΘ

*** Ποιο θα είναι το βασικό ή τουλάχιστον ένα από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες; Κλήρωσε: «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Μου λένε ότι εναλλακτικά θα κυκλοφορεί και σε μια άλλη, πιο σύντομη, version: «Δίπλα». Και θα επικοινωνεί το κύριο μήνυμα της κυβέρνησης. Ποιο είναι αυτό; Πως όποτε χρειάστηκε – και χρειάστηκε πολλές φορές την τελευταία τριετία – η κυβέρνηση ήταν δίπλα στους πολίτες. Αρχής γενομένης από την λαίλαπα της πανδημίας και φτάνοντας έως το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη.

*** Αλλά αυτό θα είναι το άμεσο μήνυμα. Γιατί θα υπάρχει και το έμμεσο. Αυτό της σύγκρισης με την αλήστου μνήμης κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα επίπεδα. Κι εκεί θα ποντάρει πολλά η κυβέρνηση και το Μαξίμου. Κι όχι τυχαία. Όποια ποιοτική ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων κι αν διαβάσει κανείς, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει: Η κυβέρνηση της ΝΔ κρίνεται πιο ικανή για την αντιμετώπιση των κρίσεων, σε σχέση με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

*** Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι ένα 20% με 25% ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα μ’ αυτή τη διαπίστωση. Δηλαδή, ένας στους πέντε κι ενδεχομένως λίγο παραπάνω. Ίσως επειδή την ενστερνίζονται. Για να μην σας πω τι γίνεται στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό επιμένω: Η σύγκριση θα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ.

*** Ποια άλλη προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση; Την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Εκεί, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν υστέρηση. Και δεν την λες αμελητέα ποσότητα. Οι ΜΜΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και στο Μαξίμου ξέρουν ότι αν θέλουν να πετύχουν τους εκλογικούς στόχους τους, πρέπει να την στηρίξουν.

*** Από την έκβαση (κι) αυτής της μάχης, είναι προφανές ότι θα κριθούν πολλά. Οπότε, να αναμένετε κινήσεις και στο συγκεκριμένο μέτωπο, αλλά από τον Σεπτέμβριο. Είπαμε: Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, είναι αποκαλυπτικά και κυρίως διδακτικά.

*** Τώρα, το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Αν πιστέψουμε τους «κύκλους», σχεδόν τα πάντα. Αληθεύει; Όχι. Ο Μητσοτάκης θα αρχίσει να δίνει σταδιακά, με τη μέθοδο της κορύφωσης. Άλλωστε, έως τις εκλογές τι θα κάνει;

*** Συνεπώς, στη Θεσσαλονίκη να περιμένετε ότι θα ανοίξουν μερικά, αλλά πολύ δυνατά, χαρτιά. Όπως, για παράδειγμα, η υπόσχεση ότι τα αναδρομικά των επικουρικών και των κομμένων δώρων θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι. Δηλαδή, κι εκείνοι που δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σε βάθος χρόνου και σε δόσεις, αλλά όλοι. Δεν το λες και λίγο. Αφορά σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψυχές.

*** Από πότε; Από 1/1/2023 και μετά. Παραδόξως, τότε είναι που θα δοθούν και οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Της τάξης του 6%. Πάλι δεν το λες και λίγο. Για την ακρίβεια, αυτές – οι αυξήσεις – θα πιστωθούν πρώτη φορά τέλη Δεκεμβρίου. Κι έτσι οι συνταξιούχοι θα κάνουν πιο… ζεστά Χριστούγεννα.

*** Κάπου τότε θα καταργηθεί και το (μεγάλο) βάσανο της εισφοράς αλληλεγγύης, που στην πορεία αποδείχθηκε μεγάλος βραχνάς, για πολλούς. Και κάπως έτσι, θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές…