Ποιες αλλαγές έρχονται στις επισκέψεις σε γιατρούς

Πρόκειται για ένα σχέδιο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και που για την έγκαιρη ολοκλ

Ποιες αλλαγές έρχονται στις επισκέψεις σε γιατρούς
Ποιες αλλαγές έρχονται στις επισκέψεις σε γιατρούς

Πρόκειται για ένα σχέδιο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και που για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του επιμένουν και οι θεσμοί, στη λογική της αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και της εξοικονόμησης πόρων από το ΕΣΥ.

Ποια είναι τα κύρια σημεία που αφορούν πρωτίστως τους πολίτες: αρχικά θα συσταθούν τοπικές μονάδες υγείας (θα ονομάζονται ΤΟΜΥ). Πρόκειται στην ουσία για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους. Αυτές σε πρώτη φάση αναμένεται να λειτουργήσουν σε 50- 60 αστικές περιοχές και δήμους της Αττικής, (όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή, Κερατσίνι, Πέραμα, Νέα Φιλαδέλφεια) καλύπτοντας το 30% του πληθυσμού. Συνολικά προβλέπεται πως θα λειτουργήσουν 250 τέτοιες δομές.

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας είναι η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε αυτές τις τοπικές μονάδες. Θα στελεχώνονται κυρίως από οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή από ειδικότητες παθολογίας, παιδιατρικής και γενικής ιατρικής και θα πλαισιώνονται από μικρή ομάδα που έχει ως κατεύθυνση την διαχείριση προβλημάτων υγείας του ασθενή από την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους μέχρι την παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, την παραπομπή σε άλλες βαθμίδες του συστήματος, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ από την άλλη, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε "μονάδες αναφοράς”, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

Παράλληλα, οι αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα έχουν και ένα δεύτερο στόχο, δηλαδή να "φιλτράρουν" την ζήτηση προς τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και ιδιαίτερα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το υπουργείο Υγείας ειδικότερα προσβλέπει στο να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να περιοριστούν οι δαπάνες, παράλληλα όμως- εφόσον βέβαια το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας λειτουργήσει όπως πρέπει- να μειωθεί η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας (παρόχους του ΕΟΠΥΥ).

Το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018),ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ  ετησίως. Τέλος θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη [email protected]

Πηγή: capital.gr

Newsroom MykonosTicker