Political Developments: Η αναδιάταξη στο Μαξίμου και τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά - Γιατί η κυβέρνηση έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού

Political Developments / Η αναδιάταξη στο Μαξίμου και τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά - Γιατί η κυβέρνηση έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού

Political Developments: Η αναδιάταξη στο Μαξίμου και τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά - Γιατί η κυβέρνηση έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού

Political Developments: Η αναδιάταξη στο Μαξίμου και τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά - Γιατί η κυβέρνηση έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού

Στο «συρτάρι» ο ανασχηματισμός!!

Σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου- μετά τις παραιτήσεις των Σ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου- και όχι σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό προχώρησε η κυβέρνηση.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές στόχος είναι να κλείσουν τα όποια ανοιχτά μέτωπα και να υπάρξει καθαρός οδικός χάρτης, με έμφαση να δίνεται σε μία θετική ατζέντα (π.χ. αύξηση κατώτατου μισθού).

Παράλληλα θα πυκνώσει το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σήμερα που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα.

Χθες κυβερνητικές πηγές αναφερόντουσαν στην αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου και μιλούσαν για καθαρούς ρόλους και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι.

Παράλληλα έκλειναν την συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, με το βάρος σε αυτή την χρονική συγκυρία να πέφτει στην επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο και έχει πρόσθετα καθήκοντα μεταξύ των οποίων είναι η ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. υπουργικού συμβουλίου). Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή, που αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού (ουσιαστικά επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά)

Όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά προκρίθηκε ένα «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων στο εσωτερικό του Μαξίμου και αποφασίστηκε να μην υπάρξουν νέοι υπουργοί. Ταυτόχρονα βέβαια έμφαση δίνεται και στην στενή επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σε αυτό κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης.

Στο «συρτάρι» ο ανασχηματισμός

Στο κυβερνών κόμμα σ’ αυτή τη συγκυρία δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και «παγώνει» η σχετική συζήτηση. Άλλωστε έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τις διορθωτικές κινήσεις που είχαν γίνει στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ όπως έχει φανεί ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε συχνούς και σαρωτικούς ανασχηματισμούς.

Το ενδεχόμενο ενός.. λίφτινγκ σε κυβερνητικό σχήμα θα εξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές, εκτός αν μέχρι τότε προκύψει κάποια έκτακτη εξέλιξη. Στην κυβέρνηση αναμένουν βέβαια να δουν και τις επόμενες δημοσκοπήσεις, όπου και θα αποτυπώνεται η εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη αλλά και τις παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

H ανάρτηση Μητσοτάκη

«Όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Όμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου» σημείωσε χθες o Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του. Να σημειωθεί εδώ πως όπως ανακοινώθηκε η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για «συκοφαντική ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση του μεταξύ άλλων είπε πως « η Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ».

Η στρατηγική για τις ευρωεκλογές

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές από την κυβέρνηση υιοθετούν μια διπλή στρατηγική. Πρώτον δεν σκοπεύουν να αφήσουν τίποτα αναπάντητο από όσα λέει η αντιπολίτευση, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν πως το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες. Δεύτερον θα εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα, καθώς αναγνωρίζεται πως οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Αυτό που θα τονίζεται από τους «γαλάζιους» στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές είναι πως πρέπει να επιβεβαιωθεί η υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δοθεί σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Οι κάλπες θα είναι άδειες» υπογραμμίζουν εμφατικά στελέχη της Ν.Δ., θέλοντας να τονίσουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Και αυτό που τονίζεται είναι πως οι πολίτες θα κληθούν εκ νέου να απαντήσουν στο δίλημμα: σταθερότητα ή επιστροφή στις περιπέτειες.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να θέσουν αριθμητικό πήχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς αστάθμητοι παράγοντες όπως η αποχή μπορούν να επηρεάσουν σε ένα βαθμό τα ποσοστά των κομμάτων. Ωστόσο στην Πειραιώς γνωρίζουν πως θα υπάρξει σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και στόχος είναι το γαλάζιο ποσοστό να μην πέσει κάτω από το 33,12% του 2019.