Primary Care - Personal Doctor: Ο αγροτικός ιατρός γίνεται προσωπικός ιατρός υποχρεωτικής θητείας - Στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε επι πλέον κίνητρα!! Κίνητρο 150.000 ευρώ να επιστρέψουν από Κύπρο και Βρετανία

Primary Care - Personal Doctor / Ο αγροτικός ιατρός γίνεται προσωπικός ιατρός υποχρεωτικής θητείας - Στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε επι πλέον κίνητρα!! Κίνητρο 150.000 ευρώ να επιστρέψουν από Κύπρο και Βρετανία

Primary Care - Personal Doctor:  Ο αγροτικός ιατρός γίνεται προσωπικός ιατρός υποχρεωτικής θητείας - Στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε επι πλέον κίνητρα!! Κίνητρο 150.000 ευρώ να επιστρέψουν από Κύπρο και Βρετανία

Primary Care - Personal Doctor /  Ο αγροτικός ιατρός γίνεται προσωπικός ιατρός υποχρεωτικής θητείας - Στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε επι πλέον κίνητρα!! Κίνητρο 150.000 ευρώ να επιστρέψουν από Κύπρο και Βρετανία - Τα πάνω-κάτω στην θητεία υπαίθρου για τους νέους γιατρούς που μόλις πήραν το πτυχίο τους

Νέο Σχέδιο Νόμου που ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, φέρνει τα πάνω - κάτω στην θητεία υπαίθρου για τους νέους γιατρούς που μόλις πήραν το πτυχίο τους και δίνει σημαντικό οικονομικό κίνητρο να επιστρέψουν Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί από Βρετανία και Κύπρο.

Θα νομοθετήσουν υποχρεωτική θητεία προσωπικού γιατρού -σε αστικό κέντρο ή την περιφέρεια- υπό την εποπτεία τοπικών δομών και τη βοήθεια «συντονιστή» μη ιατρού που θα είναι το σημείο αναφοράς για τους πολίτες ώστε να τους καθοδηγεί.

Για τον λόγο αυτό, θα γίνουν νέες προσλήψεις συναφών επαγγελματιών (νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας κλπ) αλλά θα είναι και εθελοντές από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 1.261 αγροτικούς ιατρούς. Αυτό το πλαίσιο αλλάζει και γίνεται υποχρεωτικό για όλους για ένα έτος αλλά θα ασχολούνται με την πρωτοβάθμια (ΠΦΥ) με στήριξη από την τοπική δομή υγείας.

«Αναβαθμίζουμε την θητεία τους σε προσωπικό γιατρό με αυξημένες αμοιβές και στον 1 χρόνο αν επιλέξουν Παθολογία ή Γενική Ιατρική θα έχουν μεγαλύτερο μισθό», εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη.

Όπως σημείωσε, «η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό που χάνει. Συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά σε εμάς βγαίνουν προσλήψεις αλλά καταλήγουν άγονες. Παράγουμε πολλούς γιατρούς αλλά δεν βλέπουν προοπτική για τη σταδιοδρομία τους... Δίνουμε τώρα ισχυρά κίνητρα για να δώσουμε δυνατότητα σε νέους γιατρούς να επιλέξουν την παθολογία και τη γενική ιατρική ως στόχο προορισμού και την πατρίδα τους να σταδιοδρομίσουν εδώ. Και να επιλέξουν 2 ειδικότητες που σπανίζουν (δεν έχουμε αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς). Μόλις 6% των αποφοίτων επιλέγουν τις δύο αυτές ειδικότητες. Ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι στον 26%. Πάμε τώρα με κίνητρα να πιάσουμε τον μέσο όρο».

Το απαισιόδοξο σενάριο λέει, ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση θα πάμε στο 10%, με το ρεαλιστικό θα πάμε στο 26% και με το αισιόδοξο θα πάμε στο 35%.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας:

  • Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε αποφοίτους Ιατρικής ως προσωπικοί γιατροί να κάνουν υποχρεωτική θητεία για πλήρωση των θέσεων σε επίπεδο Δήμου. Αν έχουμε 10,000 κατοίκους σε ένα Δήμο, θα έχουμε 5 προσωπικούς γιατρούς.
  • Εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξουμε 1200 θέσεις. Μετά το πρώτο έτος θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον επιλέξουν τις 2 ειδικότητες που προαναφέραμε να λάβουν 30.000 ευρώ το χρόνο κίνητρο. Έτσι θα δει τον εαυτό του ο νέος γιατρός να σταδιοδρομεί με καλές συνθήκες.
  • Πάμε να κρατήσουμε αυτούς που χρειαζόμαστε στη χώρα μας. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουμε 25000 προσωπικούς γιατρούς πλέον όσων έχουμε σήμερα.
  • Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν επιπλέον κίνητρα επειδή θα συνδέσουμε μαζί τους και με τις προληπτικές εξετάσεις, ο γιατρός θα έχει περαιτέρω οικονομικά κίνητρα bonus ανάλογα πόσες γυναίκες βάζουν.
  • Στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε κι άλλα κίνητρα!!
  • Θα εφαρμόσουμε στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού από Κύπρο και Βρετανία παθολόγων και γενικών ιατρών (με μειωμένη φορολόγηση και 100.000 με 150.000 ευρώ το έτος για όποιον επαναπατρίζεται).

Επίσης, όπως είπε η υπουργός «ειδικά οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί λένε ότι δεν έχουν δομημένο ρόλο στα ΚΥ και νοσοκομεία αλλά ούτε στην ΠΦΥ. Δημιουργούμε έτσι νέα δεξαμενή ιατρών που είναι καλά εκπαιδευμένοι και θέλουν προοπτική. Θα έχουν υποστήριξη σε δύο επίπεδα».

-Ο προσωπικός γιατρός δεν θα είναι μόνος. Θα λαμβάνει καθημερινή υποστήριξη, από βοηθό συντονιστή που θα έχει την εικόνα πόσοι είναι ηλικιωμένοι, να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις, να ξέρει ποιοι έχουν κοινωνικό πρόβλημα (ακόμα και να τους βοηθήσει να βγάλουν επίδομα). Παράλληλα, θα ενημερώνει για τα προγράμματα που τρέχουν, θα διασυνδέει υπηρεσίες μεταξύ τους. Θα είναι η πυξίδα του ασφαλισμένου στο σύστημα υγείας. Αυτά θα παρέχονται από το ΥΥΚΑ και δεν θα επιβαρύνουν τον προσωπικό γιατρό.

Εκπαίδευση φοιτητών στην Πρωτοβάθμια

Το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεχή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και υπουργείο Παιδείας και θα αναμορφώσουμε τις δύο ειδικότητες.

Θα ιδρύσουμε ειδικές μονάδες που θα δώσουν δυνατότητα εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην πρωτοβάθμια. Οι νέες αυτές μονάδες θα εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά κυρίως θα εκπαιδεύουν σε αληθινές συνθήκες ΠΦΥ τους νέους γιατρούς που αμέσως μετά θα καταλαμβάνουν τις θέσεις ως οικογενειακοί γιατροί.

Στόχος:

  • Περισσότεροι γιατροί παθολόγοι και γενικής ιατρικής.
  • Κάλυψη αναγκών του πολίτη παντού στην Ελλάδα.
  • Προοπτική να μείνουν στη χώρα.

«Τώρα οι αγροτικοί γιατροί αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις μόνοι στα περιφερειακά ιατρεία. Το αλλάζουμε αυτό και τους δίνουμε εργαλεία, υποστήριξη και εποπτεία και θα γίνουν προσωπικοί γιατροί».

Όσο για το οικονομικό κίνητρο για επαναπατρισμό, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και προϋποθέσεις. Αλλά δεν θα μπορεί αν το χρησιμοποιήσει κάποιος για να «ξεγελάσει» την Πολιτεία φεύγοντας για λίγο στο εξωτερικό και επιστρέφοντας να πάρει τα χρήματα.