Short-term rental property: Οι 8 προτάσεις ΣΕΤΕ που βάζουν «φρένο» στο Airbnb

Short-term rental property / Οκτώ προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο την αποφυγή φαινομένων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής

Short-term rental property: Οι 8 προτάσεις ΣΕΤΕ που βάζουν «φρένο» στο Airbnb

Ποια μέτρα προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οκτώ προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο την αποφυγή φαινομένων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κατέθεσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ αφορούν προσθήκες σε υφιστάμενες διατάξεις, αλλά και νέες συμπληρωματικές. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ προτάσσουν την αναγκαιότητα ορισμού μέγιστου αριθμού ακινήτων ανά ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ τάσσεται επί της ουσίας υπέρ της «ενεργοποίησης» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει της οποίας οριζόταν χρονικός περιορισμός στη μίσθωση ενός ακινήτου ανά περιοχή, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Παροχή υπηρεσιών

Ο ΣΕΤΕ προτείνει τον ρητό διαχωρισμό οικονομίας του διαμοιρασμού και επαγγελματικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, τα ακίνητα που ενοικιάζονται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού πρέπει να εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων μόνο κατά την άφιξη των μισθωτών και όχι κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εάν εντός του καταλύματος παρέχεται οποιασδήποτε μορφής υπηρεσία, τότε το ακίνητο θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, το κατάλυμα θα σφραγίζεται και θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικού, ενώ το εισόδημα θα θεωρείται «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Οι πολυκατοικίες

Σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, τότε η εν λόγω πολυκατοικία ή το συγκρότημα θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα που θα πρέπει να διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, το κατάλυμα θα πρέπει να σφραγίζεται και να επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Επιβολή ΦΠΑ

Ως προς τη φορολόγηση, ο ΣΕΤΕ προτείνει την επιβολή ΦΠΑ στο εισόδημα το οποίο αποκτάται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει περισσότερα των δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του.

Μάλιστα, με βάση την πρόταση του ΣΕΤΕ, για να απαλλάσσεται το εισόδημα από ΦΠΑ θα πρέπει το ένα από τα δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ (στην περίπτωση που δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο) να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί ο δικαιούχος του εισοδήματος.

Παρακράτηση φόρου στην… πηγή

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος αιτείται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 5% -που θα βαρύνει τον μισθωτή- επί του συνολικού αντιτίμου της μίσθωσης. Αρμόδιες για την παρακράτηση του φόρου που θα αποδίδεται στο Δημόσιο θα είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε περίπτωση που κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου, θα πρέπει να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Σε περίπτωση που ο κύριος φόρος είναι μικρότερος από τον παρακρατηθέντα φόρο, απαγορεύεται ο συμψηφισμός του παρακρατηθέντος φόρου με τον κύριο φόρο.

Μέγιστος αριθμός ακινήτων

Στο… παιχνίδι ελέγχου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο ΣΕΤΕ προτείνει να μπουν και οι δήμοι. Συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού δύνανται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, η οποία θα αιτιολογείται με βάση σχετική επιστημονική μελέτη, να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων του Δήμου τους.

Οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, που αποφασίζουν να προβούν σε αυτόν τον περιορισμό, οφείλουν να κοινοποιούν τη σχετική απόφασή τους στην ΑΑΔΕ, η οποία με εσωτερικό ελεγκτικό σύστημα δεν θα αποδέχεται την υποβολή υπεράριθμων ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Σε περίπτωση που με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθοριστεί ο μέγιστος αριθμός ακινήτων, που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων του Δήμου τους, και ο υφιστάμενος αριθμός των ακινήτων είναι μεγαλύτερος του μέγιστου προβλεπόμενου αριθμού, τότε η ΑΑΔΕ δεν θα επιτρέπει καμία επιπλέον υποβολή μίσθωσης στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων του Δήμου αυτού.

Επιβολή δημοτικού φόρου

Επίσης, ο ΣΕΤΕ προτείνει την επιβολή «φόρου βραχυχρόνιων μισθώσεων» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Ο φόρος θα είναι υπέρ των ΟΤΑ Α’ βαθμού και θα ισούται με ένα ποσοστό επί του αντιτίμου της μίσθωσης.

Ο φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βαρύνει τον μισθωτή, θα επιβάλλεται κατά την ηλεκτρονική αποπληρωμή της μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας, η οποία θα τον αποδίδει στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις και μετά θα αποδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση στον ΟΤΑ Α’ βαθμού της περιοχής εντός της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

Χρονικός περιορισμός ανά περιοχή

Μάλιστα, βάσει των προτάσεών του, ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ του χρονικού περιορισμού ανά περιοχή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως είχε καταγραφεί στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Βάσει της συγκεκριμένης ΚΥΑ, η μίσθωση κάθε ακινήτου θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ κατά το τρέχον φορολογικό έτος.

Έλεγχοι

Αναφορικά με τους ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να διενεργούνται και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού και στους οποίους μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, ο ΣΕΤΕ προτείνει όλα τα ευρήματα της ΑΑΔΕ, καθώς και οι διαπιστωμένες παραβάσεις, διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού για περαιτέρω έλεγχο των πιθανών παραβάσεων της τουριστικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, ο ΣΕΤΕ προτείνει την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται κάποια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Ο διαχειριστής ακινήτου πρέπει να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

β. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

γ. Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έκανε λόγο για πλήρη στρέβλωση του ανταγωνισμού, εστιάζοντας στην ανάγκη ελέγχου της συγκεκριμένης αγοράς από το κράτος.