SYRIZA leader Alexis Tsipras: Διεκδικώ κυβέρνηση νικητών - Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας

SYRIZA leader Alexis Tsipras / Η κυβέρνηση διόγκωσε τη πληθωριστική κρίση -Δεσμεύτηκα να ξεριζώσω τα κλεφτόδεντρα. Όποιος παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους δε σέβεται τους θεσμούς

SYRIZA leader Alexis Tsipras: Διεκδικώ κυβέρνηση νικητών - Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας

Ναι, σε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου - Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1

Όποιος παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους δε σέβεται τους θεσμούς - Η κυβέρνηση διόγκωσε τη πληθωριστική κρίση

Οι εκλογές της απλής αναλογικής θα είναι οι πρώτες πραγματικά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικεί κυβέρνηση ηττημένων αλλά μια κυβέρνηση νικητών με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

«Οι εκλογές με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα για πρώτη φορά, δεν θα δημιουργήσουν αδιέξοδο αλλά βάλουν τον ελληνικό λαό να σκεφτεί διαφορετικά» επισήμανε. Είναι μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική για πρώτη φορά να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τόπο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχει ο τόπος μια κυβέρνηση που θα συσπειρώνει το 50% της λαϊκής νομιμοποίησης. «Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν» είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μπόνους εδρών οδηγούν σε αλαζονικές συμπεριφορές.«Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να καταφέρει να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, να φέρει ένα μοντέλο Ιταλίας με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Έχει ήδη ένα κομμάτι και στο κόμμα του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν διεκδικώ μια  κυβέρνηση ηττημένων αλλά μια κυβέρνηση νικητών» υπογράμμισε. «Προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι, και πρακτικά και ηθικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με όσο μεγαλύτερη διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις» σημείωσε. 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και στην ερώτηση περί κοστολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για λεφτόδεντρα αλλά δεσμεύτηκε να ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μοιράσει 50 δισεκατομμύρια με άδικο τρόπο. Ο κόσμος αναρωτιέται πού πήγαν αυτά τα χρήματα. «Εάν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισεκατομμύρια αντί να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κρίση ακρίβειας και στην ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες. «Αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και μεταποίηση, με ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%. Η εικόνα, όπως ανέφερε, είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα. «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση» παρατήρησε, προσθέτοντας πως «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 μονάδες μπροστά δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;».

Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Είπε ακόμη ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».