Taxation and Airbnb: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και σαφάρι ελέγχων στις μισθώσεις Airbnb!! Στο “στόχαστρο” και άλλα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση!!

Taxation and Airbnb: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και σαφάρι ελέγχων στις μισθώσεις Airbnb!! Στο “στόχαστρο” και άλλα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση!!

Taxation and Airbnb: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και σαφάρι ελέγχων στις μισθώσεις Airbnb!! Στο “στόχαστρο” και άλλα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση!!

Σε φορο-ελεγκτικό κλοιό 130.000 ακίνητα!! Στο στόχαστρο και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω Facebook και Instagram. Από ελεγκτικό κόσκινο φορολογικές δηλώσεις, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί!! Ψάχνει για εικονικές δηλώσεις!!

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που αναπτύσσεται ταχύτατα και εμφανίζει ήδη ετήσια έσοδα 3,4 δισ. ευρώ.

Ποια διαδικασία ακολουθείται αν από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους διαπιστωθούν παραβάσεις και τι πρόστιμα επιβάλλονται.

Παράλληλα στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συζητούνται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, που προκαλούν αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών, αλλά και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες χάνουν μεγάλο κομμάτι της τουριστικής "πίτας" προς όφελος των μισθώσεων τυπου Airbnb.

Σαρωτικούς ελέγχους  για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την εκτίναξη που σημειώθηκε φέτος στις κρατήσεις μέσω Airbnb.

Στόχος είναι  να εντοπιστούν μισθώσεις οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν, μέσω εξονυχιστικών διασταυρώσεων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία από τις εν λόγω πλατφόρμες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου, θα αποσταλούν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Τι θα ελεγχθεί

Ειδικότερα, οι φορολογικές υπηρεσίες πρόκειται να ελέγξουν:

  • Τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων.
  • Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Η διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.
  • Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.
  • Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Τσουχτερά πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις και συγκεκριμένα:

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής του και ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Το πρόστιμο, ξεκινά από 5.000 ευρώ και επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή, 20.000 ευρώ.

Οι οικονομικές κυρώσεις για τα Airbnb αναμένεται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης η οποία προωθείται από κοινού από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών.

Προς το παρόν, ενόψει της εορταστικής περιόδου που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η ΑΑΔΕ θα εντείνει τους ελέγχους, με διασταυρώσεις στοιχείων από πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχοι δηλώσεων εισοδήματος κλπ.