Train Collision in Larissa: “23.25”, όταν ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη.... Οι διάλογοι του “θανάτου” και οι εκκλήσεις για τους αγνοούμενους...

Train Collision in Larissa / “23.25”, όταν ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη.... Οι διάλογοι του “θανάτου” και οι εκκλήσεις για τους αγνοούμενους...

Train Collision in Larissa: “23.25”, όταν ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη.... Οι διάλογοι του “θανάτου” και οι εκκλήσεις για τους αγνοούμενους...

Το ρολόι έδειχνε 23.25, κανένας από τους επιβάτες του μοιραίου τρένου δεν μπορούσε να φανταστεί πως δευτερόλεπτα μετά θα βρισκόταν σε ένα σκηνικό βγαλμένο από εφιάλτη. Η σύγκρουση του μοιραίου Intercity με την εμπορική αμαξοστοιχία ήταν τόσο σφοδρή, άλλωστε οι ταχύτητες που είχαν αναπτυχθεί ήταν μεγάλες, που δύο από τα βαγόνια του επιβατικού τρένου εξαϋλώθηκαν, ενώ όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το τρίτο κάνουν λόγο για θαύμα.

Η κοιλάδα των Τεμπών έγινε την Τρίτη για ακόμη μία φορά τόπος τραγωδίας, θρήνου και αβάσταχτου πόνου.

Η μοιραία σύγκρουση των τρένων, για την οποία ζητούνται απαντήσεις, οδήγησε στον θάνατο 44 ανθρώπους (σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο), έχει δεκάδες αγνοούμενους και άφησε συγγενείς και οικογένειες να κλαίνε τους δικούς τους ανθρώπους.

Όσο, όμως, ψάχνουμε για απαντήσεις σχετικά με τις ελλείψεις και τα λάθη, τα σωστικά συνεργεία για δεύτερη ημέρα ψάχνουν αδιάκοπα για εγκλωβισμένους, ώστε να δώσουν απαντήσεις στους ανθρώπους τους, που ζουν εδώ και δύο 24ωρα με την αγωνία.

Πάνω από 50 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και υποβάλλονται σε εξέταση DNA, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση των θυμάτων. Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εκκλήσεις συγγενών και φίλων στα social media, που καλούν όσους επέβαιναν στο μοιραίο τρένο να δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους.

Η σύλληψη του σταθμάρχη και ο μοιραίος διάλογος

Η σύζητηση για το ποιος έχει την ευθύνη για αυτό το τρομακτικό δυστυχήμα είναι μεγάλη. Οι ελλείψεις στο σύστημα των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας είναι τεράστιες και οι ευθύνες μεγάλες.

Για τη χθεσινή σύγκρουση, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθη ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος παραδέχτηκε πως έκανε λάθος, που οδήγησε στη σύγκρουση.

Ο σταθμάρχης, που σήμερα προσάγεται στον Εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε ενώπιον Εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης στην αρχή έλεγε ότι γύρισε το κλειδί για να αλλάξει συρμό το τρένο, όμως «το σύστημα δεν δούλεψε». Ωστόσο, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το σύστημα δουλεύει κανονικά τότε ανασκεύασε και είπε ότι ίσως ήταν εκείνος που έκανε το μοιραίο λάθος.

«Εχω κάνει τον λάθος χειρισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Το ηχητικό ντοκουμέντο από τον μοιραίο διάλογο μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού, λίγο πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι αποκαλυπτικό.

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Τους ψάχνουν οι συγγενείς τους με αναρτήσεις στο twitter

Όπως έγινε γνωστό, το επιβατικό τρένο ήταν γεμάτο με άτομα νεαρής ηλικίας, 20-30 χρονών και μεταξύ αυτών είναι και τα περισσότερα θύματα.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων από χθες κάνουν δραματικές εκκλήσεις στα social media, ώστε να βρουν ένα στοιχείο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Αγνοείται από εχθές βρισκόταν στο τραίνο που συγκρούστηκε, παρακαλούμε πολύ οποίος/οποία γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει! Το όνομα της είναι...», γράφει χαρακτηριστικά μία από τις δημοσιεύσεις.

«Αγνοείται από εχθές βρισκόταν στο τραίνο που συγκρούστηκε, παρακαλούμε πολύ οποίος/οποία γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει! Το όνομα της είναι...», γράφει χαρακτηριστικά μία από τις δημοσιεύσεις.

Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Τα λάθη που έγιναν στον σταθμό και οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη ήταν τρία σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα σιδηροδρομικών ατυχημάτων κ. Αναστάσιο Δέδε που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Όπως είπε:

«Το πρώτο λάθος ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης του σιδηροδρόμου, που κατευθύνθηκε αντί για την άνοδο στην πορεία καθόδου.

Το δεύτερο ότι δεν ελέγχθηκε από την στιγμή που ξεκίνησε και έφυγε, σε ποια γραμμή κινείται, και αυτό ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη.

Το τρίτο λάθος από την στιγμή που έχεις μπροστά σου το πάνελ που ρυθμίζεις τα κλειδιά και το συγκεκριμένο 118, από την στιγμή που έφυγε το τρένο με μία απλή παρατήρηση θα μπορούσες να δεις ότι στην γραμμή ότι έφυγε στην ανάποδη γραμμή και να ειδοποιήσεις τον μηχανοδηγό να σταματήσει».

Όσο για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ο κ. Δέδες απάντησε:

«Όλα αυτά τα τρένα, τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα, είναι εφοδιασμένα με συστήματα τηλεδιοίκησης και με συστήματα σηματοδότησης και ελέγχου με αισθητήρες.

Δηλαδή υπάρχει καταρχήν φανάρι, το οποίο είναι και κατά την άνοδο και κατά την κάθοδο. Άρα θα μπορούσε να δει και ο ένας μηχανοδηγός και ο άλλος ότι υπάρχει κόκκινο φανάρι, άρα να σταματήσει τον συρμό.

Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι τη στιγμή κατά την οποία το φανάρι αυτό παραβιάζεται για κάποιο λόγο από τον οδηγό, έχει συστήματα emergency break που σημαίνει ότι σταματάει άμεσα η αμαξοστοιχία με αυτόματο σταμάτημα και υπάρχει και το άλλο το σύστημα το οποίο είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου όπου βλέπουμε σε όλο το δίκτυο των γραμμών πού κινούνται τα τρένα, με ποια ταχύτητα κινούνται και όλα τα υπόλοιπα.

Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά αν δεν λειτούργησε κανένα από αυτά τα συστήματα, ο κ. Δέδες απάντησε:

«Αυτά τα συστήματα, από ό, τι άκουσα δεν λειτουργούσαν ποτέ και εφόσον δεν λειτουργούσαν ποτέ, δεν λειτούργησαν και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το μόνο σύστημα το οποίο δουλεύει για την επιτήρηση και τον έλεγχο είναι στην περιοχή Τιθορέας, όπου εκεί δουλεύει το σύστημα κανονικά με κάμερες κλπ».