Trespassing of property in Greece: Καταπατημένα ακίνητα!! Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας - Όροι και κριτήρια

Trespassing of property in Greece / Καταπατημένα ακίνητα!! Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας - Όροι και κριτήρια

Trespassing of property in Greece: Καταπατημένα ακίνητα!! Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας -  Όροι και κριτήρια

Έρχεται ρύθμιση & τίτλους για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου!!

Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τους.

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα, οικισμούς και γαίες του Δημοσίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει τάξη στο χάος δεκαετιών με τα εν λόγω ακίνητα και  παράλληλα να δώσει κίνητρα στους καταπατητές-εφόσον πληρούν αυστηρά κριτήρια και όρους-  να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τους τίτλους κυριότητας, ενισχύοντας έτσι και τα κρατικά έσοδα.

Το ν/σ που βρίσκεται στην τελική διαμόρφωση, προβλέπει ότι δικαίωμα αγοράς έχουν μόνο όσοι καταπατητές εκμεταλλεύονται το ακίνητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, δηλαδή πριν από το 1980, έχουν αναγείρει στην κατεχόμενη έκταση πρώτη κατοικία (όχι εξοχική) ή επαγγελματική εγκατάσταση.

Για όλα τα υπόλοιπα η διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο είναι αυτόματη και μάλιστα οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Ακόμη και αν ένα ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή πολίτη για τουλάχιστον 4 δεκαετίες, η εξαγορά του δεν θα είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αφορούν θέματα σχετικά με την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγείας ή άλλη αιτιολογημένη κρατική ανάγκη.

Ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα γίνεται βάση της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Όσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 

Οι βασικές διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων (καταπατημένων) θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

2. Ως έτος βάσης για την απόδοση καταπατημένων εκτάσεων θα είναι το 1980. Δηλαδή για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 χρόνια στην κατοχή δηλαδή πριν από το 1980.

3. Δικαίωμα εξαγοράς έχουν μόνο όσοι καταπατήσει εκτάσεις και έχουν ανεγείρει πρώτη κατοικίας ή έχουν δημιουργήσει στις εκτάσεις αυτές επαγγελματική εγκατάσταση, υπό προϋποθέσεις.

4. Το τίμημα θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους οικονομικά ευάλωτους, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για τις περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

5. Ειδική ρύθμιση θα προβλέπεται για τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί.

Πληρωμή σε δόσεις – Μικρό το τίμημα για ευπαθείς ομάδες

Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις.

Επίσης, αισθητά χαμηλό θα είναι το τίμημα για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Άγνωστο παραμένει πως θα αντιμετωπισθούν αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί.

Δεν εξαγοράζονται

Δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα:

– εθνικής άμυνας ή
– δημόσιας ασφάλειας ή
– δημόσιας υγείας ή
-άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης

Επιπλέον εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

– εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία
– εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
– κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
– εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανταλλάξιμα

Την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στου πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, για ακίνητα που διαθέτουν σε συνολικά 28 νομούς της χώρας προβλέπει επίσης το σχέδιο νόμου. Τα ακίνητα αυτά θεωρούνται σήμερα δημόσια κτήματα και πλέον στόχος είναι να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατόχους τους.

Η τακτοποίηση των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ταυτόχρονα θεραπεύει προβλήματα του παρελθόντος όπως:

- την εξάλειψη ιστορικά τεκμηριωμένων κοινωνικών αδικιών και συγκρούσεων ή διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με σημαντική χρονική υστέρηση την περιουσία της,

- την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

- την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.