Vaccination: Την Δευτέρα 20/09 ανακοινώνεται η 3η δόση, για τους άνω των 60 και τους Υγειονομικούς

Την προσεχή Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς - Έκτακτο σχέδιο για νοσηλείες παιδιών

Vaccination: Την Δευτέρα 20/09 ανακοινώνεται η 3η δόση, για τους άνω των 60 και τους Υγειονομικούς
Την προσεχή Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς θα δώσει την προσεχή Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο πλαίσιο των διευκρινήσεων θα μάθουμε και τι ακριβώς προβλέπεται για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι Υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνονται λόγω λοίμωξης από τα καθήκοντα τους στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

Έκτακτο σχέδιο για νοσηλείες παιδιών

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο και έκτακτο σχέδιο για τα παιδιά. Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενισχύει σε πρώτη φάση τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιπλέον 200 κλίνες ώστε ακόμη κι αν υπάρξει έξαρση να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Πάντως σε μια πρόβλεψη «τρόμου» προσώρησε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος είπε ότι αναμένονται 3.000 νοσηλείες παιδιών και την υφ. Παιδείας να του απαντά: «Το υπουργείο Παιδείας είναι θεσμικά υποχρεωμένο να συνομιλεί με την Επιτροπή των Ειδικών. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται μετά τις δικές τους εισηγήσεις. Είτε πρόκειται για ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία ληφθείσες αποφάσεις. Προφανώς» συμπλήρωσε «όταν η επιστημονική κοινότητα υπέδειξε το 50%+1 και τον πολύ αυστηρό έλεγχο, η Επιτροπή είχε υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υφυπουργό το ποσοστό των παιδιών που έχει εμβολιαστεί στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει φτάσει στο 30%, στις ηλικίες 15-18 είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά και το ποσοστό των φοιτητών αγγίζει το 73%.