2021 Population-Housing Census: Η προθεσμία, το τηλέφωνο και οι οδηγίες για όσους δεν έχουν λάβει φάκελο Απογραφής 2021

Η προθεσμία, το τηλέφωνο και οι οδηγίες για όσους δεν έχουν λάβει τον φάκελο για την Απογραφή 2021

2021 Population-Housing Census: Η προθεσμία, το τηλέφωνο και οι οδηγίες για όσους δεν έχουν λάβει φάκελο Απογραφής 2021
Όσα πρέπει να ξέρετε, για την Απογραφή 2021, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη  και διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε εξέλιξη είναι η Απογραφή 2021, δηλαδή η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Πώς γίνεται η Απογραφή 2021

Η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, με τους απογραφείς να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
  • Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Σημειώνεται πως τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Για να μπορέσετε να διενεργήσετε την αυτοαπογραφή πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία που επιθυμείτε να απογράψετε, ο οποίος αναγράφεται στην ειδική επιστολή που έχει διανεμηθεί από τον απογραφέα της περιοχής που βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

Η προθεσμία για την απογραφή τελειώνει στις 26 Νοεμβρίου

«Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.

«Είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε δε πως κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τον απογραφέα από τα εξής:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Διορισμός
  • Κονκάρδα που φοράει στο πέτο του
  • Υπάρχει και η μάσκα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ
Τι πρέπει να κάνετε όσοι δεν έχετε λάβει τον φάκελο
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), Αθανάσιος Θανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο φάκελος θα έρθει σε κάθε πολίτη, που δεν τον έχει λάβει ακόμη.

Παράταση αναμένεται να  δοθεί σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμη τον φάκελο με τον κωδικό για την απογραφή του 2021.

Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), Αθανάσιος Θανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο φάκελος θα έρθει σε κάθε πολίτη, που δεν τον έχει λάβει ακόμη.

«Από τη στιγμή, που θα έρθει σε κάθε κατοικία, θα υπάρχει όσος χρόνος χρειάζεται ο πολίτης για να κάνει τη δική του ηλεκτρονική αυτοαπογραφή στη σχετική πλατφόρμα», σημείωσε, μιλώντας στο Mega.

«Θα δοθεί τόσος χρόνος σε αυτούς όσος δίνεται και στους υπόλοιπους συμπολίτες», σημείωσε.

Όπως τόνισε η συμμετοχή μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητική, ενώ επεσήμανε ότι είναι δύσκολο και χρονοβόρο το έργο του ορισμού των απογραφέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο απογραφέας θα πρέπει να φέρει αστυνομική ταυτότητα, διορισμό με φωτογραφία από την ΕΛΣΤΑΤ, και μία κονκάρδα.

«Το τηλέφωνο είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών και μπορούν να τσεκάρουν ανά πάσα στιγμή ποιος είναι ο άνθρωπος απέναντί τους», είπε.

Τι γίνεται εάν δεν έχει έρθει ο απογραφέας έως τις 26 Νοεμβρίου

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν ο απογραφέας δεν έχει βρει τον πολίτη έως τις 26 Νοεμβρίου, που τελειώνει η διορία απογραφής, ο κ. Θανόπουλος είπε:

«Αν κάποιος χάσει τις προθεσμίες, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, και θα δούμε πώς θα τον απογράψουμε εμείς».

Τέλος, για το ότι δε λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή είπε:

«Υπάρχει πολύ πίεση αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ενίσχυση το τηλεφωνικό μας κέντρο. Οι απογραφείς πρέπει να εγκαταστήσουν μια ειδική εφαρμογή στα κινητά τους για να απαντούν κατευθείαν».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032.