Europe Faces An Energy Crisis: Η ενεργειακή κρίση θα πληγώσει όπως το κραχ του 2009 αν η Ευρώπη κάνει λάθος / Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να απαλύνουν τον πόνο από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να μην σταματήσει μια βαθιά ύφεση.Τι αναφέρει το Bloomberg.

Europe Faces An Energy Crisis:  Η ενεργειακή κρίση θα πληγώσει όπως το κραχ του 2009 αν η Ευρώπη κάνει λάθος / Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να απαλύνουν τον πόνο από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να μην σταματήσει μια βαθιά ύφεση.

Η οικονομική ζημία από τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου συσσωρεύεται γρήγορα στην Ευρώπη και κινδυνεύει τελικά να επισκιάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Με μια ύφεση σε ολόκληρη την ήπειρο να φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τους παραγωγούς χημικών προϊόντων, τα εργοστάσια χάλυβα και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που στερούνται βασικές πρώτες ύλες και που μαζί με τα νοικοκυριά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ραγδαία αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. 

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο η ενεργειακή κρίση να αποδειχθεί τόσο επώδυνη για την ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009; Αν λάβουμε υπόψη τις σχετικές προειδοποιήσεις του Bloomberg Economics, οι πιθανότητες μάλλον είναι αρκετά μεγάλες.

Οι αναλυτές του, βάσει των μοντέλων που «έτρεξαν», παρατηρούν μείωση του ΑΕΠ κατά 1% στο κεντρικό σενάριο, αλλά συρρίκνωση της τάξεως έως και 5% σε ό,τι αφορά στο αρνητικό σενάριο, κάτι το οποίο σημαίνει ύφεση αντίστοιχη με εκείνη του 2009.

«Με μια ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται τώρα αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τους παραγωγούς χημικών, τις χαλυβουργίες και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και υψηλό ενεργειακό κόστος», σημειώνει το Bloomberg.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα προς μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα senior fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

«Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις ρίχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τους καταναλωτές και την ίδια στιγμή που διασώζουν εταιρείες και μιλούν για περιορισμούς στη χρήση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες ίσως να μην αποδειχθούν αρκετές», σημειώνει το Bloomberg.

Οι πιέσεις στις εταιρείες και τους καταναλωτές εντείνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει ταχύτατα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Οι traders προεξοφλούν μια «τζάμπο» αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Οκτωβρίου.

«Παράγοντες της ενεργειακής βιομηχανίας προειδοποιούν για μια κρίση με μεγάλη διάρκεια, που δυνητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Πράγματι, οι τελικές συνέπειες των ελλείψεων θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι μπορούν να αποτυπώσουν τα οικονομικά μοντέλα», δηλώνει ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.