European elections 2024: Η μάχη της «γκρίζας ζώνης»!! Στο 10% - 12% οι αναποφάσιστοι, η ακτινογραφία τους!!

European elections 2024 / Η μάχη της «γκρίζας ζώνης»!! Στο 10% - 12% οι αναποφάσιστοι, η ακτινογραφία τους!!

European elections 2024: Η μάχη της «γκρίζας ζώνης»!! Στο 10% - 12% οι αναποφάσιστοι, η ακτινογραφία τους!!

European elections 2024 / Η μάχη της «γκρίζας ζώνης»!! Στο 10% - 12% οι αναποφάσιστοι, η ακτινογραφία τους!!

Στο τελευταίο «κύμα» των έξι δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές 2024, το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται μεταξύ 10% και 12%. 

Με δύο άγνωστους Χ που, όμως, είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικά τις πολιτικές ισορροπίες που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου, μπαίνει στην τελική ευθεία η ΝΔ:

  • Τη συμπεριφορά που θα δείξουν πάνω από την ευρωκάλπη όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι στις δημοσκοπήσεις και
  • Tο ύψος και κυρίως την κατανομή της αποχής.

Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκόπων συμφωνούν ότι οι – μέχρι σήμερα – τάσεις δεν δείχνουν σημαντικές ανατροπές ούτε σοβαρές αλλαγές σε σχέση με τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν πριν από έναν χρόνο στις εθνικές εκλογές, κρατούν μία επιφύλαξη για την ακρίβεια των εκτιμήσεων σε σχέση κυρίως με τα ποσοστά και όχι τόσο με τη σειρά κατάταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τους δημιουργεί δεύτερες σκέψεις είναι το κατά πόσον θα αποδειχθούν ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις που κάνουν με βάση την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων. Αν, δηλαδή, πράγματι όσοι δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, θα εκφραστούν όπως πιθανολογείται ότι θα εκφραστούν και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Ο προβληματισμός είναι βάσιμος, καθώς οι ευρωεκλογές παραδοσιακά ευνοούν τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρά και πολύ μικρά κόμματα – κάτι που έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν, με ένα σημαντικό ποσοστό όσων δήλωναν αναποφάσιστοι, να κατευθύνονται την τελευταία στιγμή στην ψήφο αποδοκιμασίας.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στο τελευταίο «κύμα» των έξι δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσκόπησης, το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται μεταξύ 10% και 12% σταθερά και χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες μετρήσεις.

Από αυτούς, το περίπου 10% δείχνει να προέρχεται από τη ΝΔ, το περίπου 18% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το περίπυ 6% από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το περίπου 3% από το ΚΚΕ, το περίπου 4% από το ΜέΡΑ25. Ενδεικτικό της δυσκολίας που έχουν οι δημοσκόποι να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της συγκεκριμένες κατηγορίες, είναι ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 12,1%, είτε απείχε, είτε δεν είχε ψηφίσει, λόγω ηλικίας και το 17,2% δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα «τι ψηφίσατε».

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για όσους διενεργούν και αναλύουν δημοσκοπήσεις, είναι το ποσοστό της αποχής τη μέρα των ευρωεκλογών. Όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι πολύ μεγάλη, πιθανότατα ιστορικών διαστάσεων και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το ερώτημα που είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί είναι από ποιους χώρους θα προέρχονται εκείνοι που θα επιλέξουν τη μέρα των εκλογών να πάνε παραλία ή να μείνουν σπίτι τους. Και αυτή η δυσκολία, κατά τους ειδικούς, καθιστά επισφαλείς τις προβλέψεις, αφού αν τα διλήμματα περί σταθερότητας και τα μηνύματα περί ασφάλειας δεν συγκινήσουν τους αποδέκτες, τότε οι κίνδυνοι για τις συνέπειες της χαλαρότητας και της διάθεσης διαμαρτυρίας αυξάνονται.