Labor Ministry - Working hours: 6ήμερη εργασία με αίτημα του εργαζόμενου σε Τουρισμό & Επισιτισμό!! Τι προβλέπει εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας [Η Εγκύκλιος]

Labor Ministry - Working hours / 6ήμερη εργασία με αίτημα του εργαζόμενου σε Τουρισμό & Επισιτισμό!! Τι προβλέπει εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας [Η Εγκύκλιος]

Labor Ministry - Working hours: 6ήμερη εργασία με αίτημα του εργαζόμενου σε Τουρισμό & Επισιτισμό!! Τι προβλέπει εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας [Η Εγκύκλιος]
Εγκύκλιος της γενικής γραμματέας Άννας Στρατινάκη, επιτρέπει την 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία αντί για 5νθήμερη, με 40 ώρες την εβδομάδα.

Την "πόρτα" για επίσημη κατάργηση της πενθήμερης 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας ανοίγει το υπουργείο Εργασίας - πριν καν διατυπωθεί σχετική πρόταση-αίτημα από επιχειρήσεις και εργοδοτικές οργανώσεις.

Το πρώτο βήμα γίνεται στον τουριστικό τομέα και στον επισιτισμό, όπου πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες ότι "δεν βρίσκουν προσωπικό", αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι προσφερόμενες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές, γι αυτό υπάρχει απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων.

 Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, επιχειρείται να καταστρατηγηθούν και να καταργηθούν στην ουσία βασικοί όροι της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει τους εργαζόμενους σε πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα επισιτισμού.

Ενώ η Σύμβαση έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, η Γ.Γ. του Υπουργείου δίνει κατευθύνσεις σχετικά με "τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού" αυτών των επιχειρήσεων.

Οι 5 ημέρες "μπορούν να ερμηνευθούν" ως... 6

Για το επίμαχο θέμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».

Ωστόσο η γ.γ, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερες εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε... «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες, για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Τυπικά αφήνει στον εργαζόμενο την πρωτοβουλία να ζητήσει... περισσότερες μέρες και ώρες εβδομαδιαίας δουλειάς, ενώ ο εργοδότης έχει δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει το "αίτημα".

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, είναι βέβαιο την πρωτοβουλία για την αύξηση της εβδομαδιαίας απασχόλησης θα την έχει ο εργοδότης, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί μόνον να αποδεχθεί ή να αποχωρήσει.

Στη νέα  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας [ΣΣΕ] υπάγονται οι εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας, τα οποία [καταστήματα] κατατάσσονται σε δύο ευρείες κατηγορίες:

1. στα καταστήματα της περίπτωσης α:

εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οβελιστήρια, κτλ. και

2. στα καταστήματα της περίπτωσης β:

καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι από 1.5.2022, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 38866/21.4.2022 Υ.Α. (Β΄ 2030), έχουν ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 713,00 €.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 31,85 €.

Μόνον από τα δικαστήρια

Νομικοί και συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η ερμηνεία όρων Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας [ΣΣΕ] με διοικητικό τρόπο αντιβαίνει σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις - ακόμη και σε όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας για τα «Ζητήματα ερμηνείας των όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ο Εργατολόγος Δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που το λέει η εγκύκλιος ενώ η ΣΣΕ δεν το προέβλεπε, ανοίγει την κερκόπορτα στην κατάργηση της πενθήμερης απασχόλησης, όπου αυτό προβλέπεται από ΣΣΕ, με την επίκληση ότι είναι ευνοϊκότερη ρύθμιση αν το ζητήσει ο εργαζόμενος και μάλιστα για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, όπως αναφέρει.

"Είναι αστεία όμως η επίκληση ως ευνοϊκότερης ρύθμισης του 6 ήμερου έναντι του καθιερωμένου ιστορικά πενθήμερου. Οι κοινωνικοί εταίροι που υπέγραψαν τη ΣΣΕ δεν το ήθελαν, δεν μπορεί να τους προτρέπει το υπουργείο με σοφιστείες αυτού του τύπου με αποτέλεσμα να ατονούν ή να ελαστικοποιούνται οι ΣΣΕ".

Όπως προκύπτει και από αυτό το κείμενο, ερμηνεία συλλογικών συμβάσεων μπορεί να γίνει μόνο από τα πολιτικά δικαστήρια.

Το θέμα που έχει προκύψει με την εβδομαδιαία απασχόληση, αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και θα γίνει αντικείμενο πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων.

Δείτε ολόκληρη την Εγκύκλιο στο παρακάτω Αρχείο

Αρχεία