Τράπεζες: Αυξήσεις Προμηθειών από αύριο 31/10/2019!! Δεν οπισθοχωρούν στις Χρεώσεις!!

Ξεχωριστά από κάθε τράπεζα η τιμολογιακή πολιτική, με οριακές διαφοροποιήσεις στα αρχικά σχέδια, παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού..... Δεν

Τράπεζες: Αυξήσεις Προμηθειών από αύριο 31/10/2019!! Δεν οπισθοχωρούν στις Χρεώσεις!!
Τράπεζες: Αυξήσεις Προμηθειών από αύριο 31/10/2019!! Δεν οπισθοχωρούν στις Χρεώσεις!!

Ξεχωριστά από κάθε τράπεζα η τιμολογιακή πολιτική, με οριακές διαφοροποιήσεις στα αρχικά σχέδια, παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.....

Δεν ανατρέπει τα σχέδια των τραπεζικών διοικήσεων για επιβολή αυξημένων προμηθειών, ιδιαίτερα στις συναλλαγές στα ATM, η παρέμβαση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, στους τραπεζίτες ότι οι αυξήσεις που έχουν αναγγελθεί δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το «στρατόπεδο» των τραπεζών αναφέρουν ότι από αύριο θα ενεργοποιηθούν οι αναπροσαρμοσμένες προμήθειες για αρκετές συναλλαγές, με δύο πιθανές εξαιρέσεις: οι τράπεζες ενδέχεται να μην επιβάλλουν, τελικά, την προμήθεια για ερώτηση υπολοίπου σε ATM, ενώ είναι πιθανό να μην λογίζεται προμήθεια σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ATM, όταν γίνονται συναλλαγές με κάρτα τρίτης τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές διοικήσεις, που είχαν δηλώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα επανεξέταζαν την τιμολογιακή τους πολιτική, χωρίς να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μειώσεις, δεν θα κινηθούν συντονισμένα, σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς απαγορεύεται από τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό οποιαδήποτε εμπλοκή της ΕΕΤ σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και η ΕΕΤ έχει αναλάβει από το 2008 σχετική δέσμευση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έτσι, κάθε τράπεζα θα διαμορφώσει τη δική της πολιτική για τις προμήθειες που θα επιβληθούν σε καθημερινές συναλλαγές, χωρίς να υπάρχει, πάντως, περίπτωση να αφεθεί από τις διοικήσεις να πάει χαμένη η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται, λόγω της μεγάλης αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες θα αυξηθούν περαιτέρω με τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία, η «πίτα» των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει αυξηθεί θεαματικά από το 2014 και μετά, με την αξία των συναλλαγών να έχει σχεδόν τετραπλασιασθεί, ως τα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με καταγραφή που έχει κάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, οι νέες προμήθειες που είχαν ανακοινωθεί από τις τράπεζες πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου και θα επιβληθούν οι περισσότερες αύριο, αφορούν:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από ‪30/10/2019.
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/12/2019.