Word of the Year “Permacrisis”: Το λεξικό Collins επέλεξε το λήμμα «permacrisis» για το 2022

Word of the Year “Permacrisis” / Η λέξη "permacrisis" - μια λέξη που περιγράφει το συναίσθημα του να ζει κανείς μια περίοδο πολέμου, κλιματικής αλλαγής, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας

Word of the Year “Permacrisis”: Το λεξικό Collins επέλεξε το λήμμα «permacrisis» για το 2022

Η λέξη "permacrisis" - μια λέξη που περιγράφει το συναίσθημα του να ζει κανείς μια περίοδο πολέμου, κλιματικής αλλαγής, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας - επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Collins Dictionary. Η λέξη της χρονιάς στα αγγλικά είναι κατά το ήμισυ ελληνική

Το λεξικό ορίζει τη λέξη ως "παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας", με το Partygate, το Κίεβο και τη "θερμή τράπεζα" να μπαίνουν επίσης στη λίστα

"Συνοψίζει το πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους", δήλωσε ο Alex Beecroft, επικεφαλής του Collins Learning.

Η λέξη «permacrisis» – που περιγράφει την αίσθηση τού να ζεις σε περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας – επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Collins Dictionary, ένα από τα δύο κορυφαία λεξικά της Μεγάλης Βρετανίας μαζί με αυτό της Οξφόρδης.

Πρόκειται για τεχνητή λέξη συνθέτοντας το permanent (=μόνιμος) με το crisis. «Συμπυκνώνει πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Άλεξ Μπίκροφτ, επικεφαλής της εταιρείας Collins Learning.

Ήταν το κορυφαίο λήμμα από την ετήσια συλλογή του Collins με 10 λέξεις ή φράσεις που «αντανακλούν τη διαρκώς εξελισσόμενη γλώσσα μας και τις ανησυχίες όσων τη χρησιμοποιούν».

Tο «quiet quitting», δηλαδή αθόρυβη παραίτηση, μπήκε επίσης στη δεκάδα. Αυτή η φράση αφορά «στην πράξη τού να κάνει κάποιος τα βασικά του καθήκοντα στη δουλειά και όχι περισσότερο, είτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας/προσωπικής ζωής».

Ο κ. Μπίκροφτ πρόσθεσε ότι «η γλώσσα μπορεί να είναι ο καθρέφτης τού τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον ευρύτερο κόσμο, και φέτος έχει δημιουργήσει τη μία πρόκληση μετά την άλλη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι στη χώρα του, τη Βρετανία, μπορεί να αισθάνονται πως «βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας και ανησυχίας», αφού «ζήσαμε μέσα από την αναταραχή που προκλήθηκε από το Brexit, την πανδημία, τις κακές καιρικές συνθήκες, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική αστάθεια, την ενεργειακή συμπίεση και κρίση κόστους ζωής».

Οι λεξικογράφοι του Κόλινς είπαν ότι υπάρχουν πολλές λέξεις στον κατάλογο που σχετίζονται με αυτές τις κρίσεις.

Η λίστα καταρτίστηκε παρακολουθώντας τη βάση δεδομένων λέξεων Collins Corpus των 8 δισεκατομμυρίων λέξεων, καθώς και μια σειρά από πηγές μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το permacrisis είναι μία από τις έξι λέξεις της λίστας που είναι νέες στο CollinsDictionary.com, αλλά καταγράφηκε για πρώτη φορά ως λέξη σε ακαδημαϊκά πλαίσια τη δεκαετία του 1970.

Ο κ. Μπίκροφτ ανέφερε ακόμη ότι «η λίστα μας φέτος αντικατοπτρίζει την κατάσταση του κόσμου αυτή τη στιγμή – όχι πολλά καλά νέα, αν και, με την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να αντικατοπτρίζεται από τη συμπερίληψη του Κιέβου και την αυγή της εποχής του [Βασιλιά] Καρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν αχτίδες ελπίδας».

Πέρα από το permacrisis και το quiet qutting, η λίστα με τις 10 κορυφαίες λέξεις και φράσεις του έτους περιλαμβάνει ακόμη τα εξής λήμματα: Carolean (σχετικό με τον βασιλιά Κάρολο Γ’), Kyiv (το Κίεβο), Lawfare (η στρατηγική χρήση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό ή παρεμπόδιση ενός αντιπάλου), Partygate (το πολιτικό σκάνδαλο σχετικά με τις κοινωνικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε βρετανικά κυβερνητικά γραφεία το 2020 και το 2021 σε πείσμα των περιορισμών δημόσιας υγείας που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και έφερε την πτώση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία), Splooting (η πράξη του να ξαπλώνεις μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα), Sportswashing (η χορηγία ή προώθηση αθλητικών γεγονότων προκειμένου να αναστραφεί μια κακή εικόνα κάποιου ή να αποσπαστεί η προσοχή από μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα), Shift vibe (σημαντική αλλαγή σε μια επικρατούσα πολιτιστική ατμόσφαιρα ή τάση), και Warm Bank (θερμαινόμενο κτίριο όπου μπορούν να πάνε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους).