Mikis Theodorakis: Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη!! Κληρονομιά και έργο που “δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο” [Video-Pics]

Mikis Theodorakis / Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη!! Κληρονομιά και έργο που “δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο” [Video-Pics]

Mikis Theodorakis: Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη!! Κληρονομιά και έργο που “δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο” [Video-Pics]

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας χρόνος χωρίς τον Μεγάλο Έλληνα

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης «έφυγε» από τη ζωή.

«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ», είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης στη μεγάλη συναυλία που είχε διοργανώσει το ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2015, με αφορμή τα 90 χρόνια του.

Αυτά τα «πιο δυνατά και όμορφα χρόνια» που έζησε στο ΚΚΕ, τα αποτύπωσε στην πολιτική του διαθήκη: 

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», ήταν τα λόγια του ίδιου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην προσωπική επιστολή που απεύθυνε προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη έγινε πράξη. 

Στις 2 Σεπτέμβρη του 2021 ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, αλλά δεν έφυγε από τις ζωές μας.

«Δεν σε αποχαιρετούμε σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες.

Μέσα στις φλέβες μας είσαι. Θα ’σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά πολέμησες, θα ’σαι για πάντα σ’ όλους τους ποταμούς του κόσμου.

Κι όταν "θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση" και γύρω μας θα λάμπει η λιόλουστη ζωή θα είσαι κι εσύ, τρανός, όπως πάντα, στις μεγάλες στιγμές, παρών» (από τον επικήδειο του Δ. Κουτσούμπα στην τελετή αποχαιρετισμού). 

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στον λαό, ο Μίκης Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.

Από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Τον Δεκέμβρη του '44 πολέμησε στη Μάχη της Αθήνας, που πνίγηκε στο αίμα και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια.

Μετά τις εξορίες, ο Μίκης αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες για την πολιτιστική αναγέννηση, ενώ «πλήρωσε» με νέες δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967.

Συγκλονιστικές ήταν οι συναυλίες που έδινε στο εξωτερικό μέχρι την πτώση της δικτατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενώ το 1981 και το 1985 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Μίκης με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο

«Ό,τι φτιάξαμε το πήραμε από τον λαό και στον λαό το επιστρέφουμε», έλεγε ο ίδιος. «Ο καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί μέσα στην πάλη, εξασφαλίζει ξεχωριστή θέση για το έργο του», δήλωνε επίσης. Το μεγαλειώδες έργο του είναι η λαμπρή απόδειξη για αυτό. 

Το έργο του αφηγείται τα βάσανα και τους αγώνες του λαού μας ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Ο ίδιος δεν ήταν ένας απλός μάρτυρας αυτών των γεγονότων, αλλά συμμετείχε ενεργά. Και τα εξιστόρησε με τη μαγική μουσική του και τους υπέροχους στίχους των ποιητών μας. 

Αυτό άλλωστε είναι, όπως ανέφερε και ο Δ. Κουτσούμπας στον αποχαιρετισμό του, «το μυστικό της μεγάλης, της αληθινής Τέχνης, της Τέχνης που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής και αφουγκράζεται το επερχόμενο. Να αντλεί τη δύναμή της από την ανθρωπιά, από τα βάσανα, τους καημούς, τις μνήμες και τις ελπίδες του λαού, και αυτήν την ανθρωπιά να την επιστρέφει πάλι στους δημιουργούς της. Μια βαθύτερη όμως συνείδηση της ανθρωπιάς: Τη συνείδηση της δύναμης, που μόνο ο άνθρωπος μέσα σε όλα τα πλάσματα διαθέτει, να υποτάσσει τον κόσμο γύρω του, στην ανάγκη του για δίκιο και ευτυχία, να τον μετασχηματίζει στα μέτρα του».

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Μακρόνησο

Με τον Γρ. Λαμπράκη

Ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόμα του απλού λαού τα λόγια μεγάλων ποιητών. «Οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στους εργαζόμενους, στον λαό. Μόνο αυτοί μπορούν να τους καταλάβουν», είχε πει ο ίδιος. «Έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε γι’ αυτόν ο Ρίτσος. Μίλησε με τη μελοποίηση των μεγάλων ποιητών μας στη λαϊκή ψυχή ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες.

Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν αφιερωμένα αποκλειστικά στη συμφωνική μουσική. Στη συνέχεια πέτυχε ένα μοναδικό πάντρεμα ανάμεσα σε πιο κλασικά μοτίβα και τη λαϊκή μας μουσική. 

Με τον Γ. Ρίτσο

Με τον Μ. Χιώτη και τον Γρ. Μπιθικώτση

Η μελοποίηση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, που κυκλοφόρησε το 1960, ήταν μια τομή. Εξηγώντας αυτό το καινούργιο που έφερε ο  «Επιτάφιος» στην ελληνική μουσική, σημείωνε: «Ήταν ένας κύκλος τραγουδιών. Ήταν ακόμα η καθιέρωση του λαϊκού τραγουδιστή και του λαϊκού μουσικού οργάνου (μπουζούκι) ως αυθεντικών εκφραστών του γνήσιου ποιητικού πάθους. Ήταν, τέλος, μια νέα μορφή επικοινωνίας με την καθιέρωση της λαϊκής συναυλίας, που έσπαζε τους παραδοσιακούς τρόπους παρουσίασης, ερμηνείας και επικοινωνίας και έφερνε σε άμεση επαφή τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές με τις μάζες».

Το 1964 κυκλοφόρησε το «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο συνοψίζει σε μία μόνο κορύφωση όλες του τις σκέψεις, τις προθέσεις και τις απόπειρες όσον αφορά τη δημιουργία ενός νεοελληνικού λαϊκού μουσικού έργου, όπως είχε πει. 

Το 1966 μελοποίησε τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό του από την Αστυνομία. Ήταν το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε σε μεγάλη λαϊκή συναυλία σε γήπεδο, αφού δεν ήταν αρκετές πια οι μικρές αίθουσες. «Ο Γιάννης Ρίτσος, καθισμένος ακριβώς πίσω μου, ρουφούσε τη συγκλονιστική στιγμή με όλους τους πόρους της ψυχής του. Δεν ήταν μόνο η μουσική, η ποίηση, το τραγούδι. Ήταν προπαντός αυτή η μυστική μέθεξη όλων αυτών των χιλιάδων, που μέσα απ' τη "Ρωμιοσύνη", ξαναζούσαν μέσα τους και ξαναδημιουργούσαν ιδεατά το μέγα όνειρο που είχαν όλοι μαζί ζήσει, αφού οι ίδιοι το είχαν πρώτα δημιουργήσει...», θυμόταν αργότερα ο συνθέτης.

Με τον Π. Νερούντα και τον Π. Πανδή

Την περίοδο της χούντας, τα έργα του έγιναν σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα: «Τα Τραγούδια του αγώνα», «Επιφάνεια Αβέρωφ», «Κατάσταση Πολιορκίας», «Τα τραγούδια του Ανδρέα», «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» κ.ά. Έργο εκείνης της περιόδου είναι και το μεγαλειώδες «Κάντο Χενεράλ» σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα. Τις πρόβες του έργου είχε παρακολουθήσει ο ίδιος ο ποιητής. 

Χάρη στα τραγούδια του, όπως το «Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό» και «Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», οι φυλακές Ωρωπού -στις οποίες φυλακίστηκε και ο ίδιος- έγιναν σύμβολο ηρωισμού. 

Από τη συναυλία στο Γήπεδο Καραΐσκάκη το 1974

Μετά την πτώση της δικτατορίας, η μουσική του Μίκη ακούστηκε σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Η συναυλία του 1974 στο Στάδιο Καραΐσκάκη έχει μείνει στην Ιστορία, με τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει στη σκηνή και να τραγουδάει δακρυσμένος, ενώ ο κόσμος τον ακολουθούσε με πάθος.

Με τον Μάνο Κατράκη

Πολύπλευρη ήταν η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκίνησε από τα πρώτα βήματα αυτού του θεσμού. Συμμετείχε ενεργά και συνέβαλε στο πρόγραμμά τους με συναυλίες, με ιδέες, αλλά και ως κριτής σε διαγωνισμούς τραγουδιών.

Με τον Γ. Ρίτσο και τον Λ. Παπαδόπουλο

Το 1983 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Λένιν», με τον ίδιο να λέει κατά την απονομή στη Μόσχα: «Στο ερώτημα για ποιον δημιουργώ, απάντησα πάντοτε για τον λαό. Έτσι, γράφοντας για τον δικό μου λαό, τον ελληνικό, ευτύχησα να δω τη μουσική μου να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μου και ν' αγγίζει τις καρδιές των απλών ανθρώπων ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, φυλή. Έτσι όπως έθεσα τη μουσική και τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, θέλω να υπηρετεί και έξω από τη χώρα μου τον κοινό αγώνα όλων των τίμιων ανθρώπων της Γης που αγωνίζονται ενάντια στην τυραννία, τη βία και την εκμετάλλευση, που αγωνίζονται για έναν κόσμο με λευτεριά, δημοκρατία, κοινωνική προκοπή και ειρήνη».

Αυτήν την προσέγγιση ακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής του, ακόμη και όταν απομακρύνθηκε από τις ρίζες του, κάνοντας πραγματικά αθάνατο το έργο του. Γιατί όπως ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη»: «Από όλα τα είδη ζωής, ποιο είναι αυτό που αντέχει περισσότερο στο χρόνο; Η πνευματική, το πνευματικό δημιούργημα. Αυτό αντέχει. Και η αντοχή του, η διάρκειά του δεν είναι παρά μια μορφή αθανασίας. Μια νίκη στον θάνατο, τον τελικό μας νικητή. Εκτός και αν με το πνευματικό έργο υψωθούμε εκεί που δεν μπορεί να μας φτάνει το αρπακτικό του χέρι. Έτσι είναι συλλογική, και όχι αποκλειστικά προσωπική, η νίκη με τον θάνατο, όταν η κοινωνία μιας εποχής μπορεί να εκφραστεί και αναγνωριστεί μέσα στην πνευματική δημιουργία».

Σύμβολο για τους αγωνιστές ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα......